Инфо

30. новембар 2022.30. нов 2022.
Фото: pixabay

Фото: pixabay

Потврђени позитивни резултати лека за Алцхајмер

Научници су се данас позитивно изјаснили о резултатима клиничке студије о новом леку којим се потврђује његова ефикасност у успоравању уништења мозга код пацијената с неуродегенеративном Алцхајмеровом болести, али су указали и на нежељене ефекте који су понекад врло јаки.

Према потпуним резултатима тзв. фазе три клиничке студије спроведене код готово 1.800 људи који су праћени 18 месеци, потврђује се смањење од 27 одсто у "когнитивном погоршању" међу пацијентима који су примили лек леканемаб (лецанемаб).

Лек су развили јапанска фармацеутска група Еисаи и амерички Биоген.

Тај "статистички знатан" проценат побољшања, према наводима те две компаније већ је објављен крајем септембра.


Медјутим потпуна студија објављена данас у Њу Ингланд Џорнал оф Медисин (Неw Енгланд Јоурнал оф Медицине) такодје даје податке о стопи нежељених ефеката леканмаба, који могу да буду озбиљни и приметно чешћи него у групи пацијената који су добијали плацебо. 

Тако је 17,3 одсто пацијената који су примили лек имало крварења у мозгу, у односу на девет одсто у групи са плацебом, а 12,6 одсто је имало отоке мозга, у односу на 1,7 у другој групи. Ипак општа стопа смртности је готово иста у обе групе пацијената који су учествовали у студији.

Барт Де Струпер, директор британског Института за истраживање деменције рекао је да се овде ради о првом леку који даје праву опцију лечења за особе погодјене Алцхајмером.

Он је рекао да иако се добробит лека показује мало ограниченим може се очекивати да ће његово дејство постати израженије ако се даје на дужи период.

Алцзхајмер је болест која погадја више од 40 милиона људи на свету, и представља један од главних проблема јавног здравља.

Истражитељи поздрављају појаву првог лека који успорава уништење мозга код пацијената с Алцхајмером као прекретницу, преноси Би-Би-Си.

Ипак лек леканемаб има само ограничено дејство и постављају се питања око његовог утицаја на дневни живот људи. Такодје лек делује у раним фазама болести тако да би већина оболелих пропустила његово дејство осим ако не дође до неке револуције у примећивању болести.

Неки виде ове резултате тестирања као тријумфалну прекретницу, наводи ББЦ.

Један од водећих истражитеља за лечење ове болести професор Џон Харди сматра да се ради о "историјском" пробоју и изразио је оптимизам да он представља почетак терапије за Алцхајмер.

Професорка Тара Спајерс Џонс са универзитета Единбург каже да су ови резултати велика ствар зато што је врло дуго било сто посто неуспеха у потрази за леком.

Сада се људима који болују од Алцхајмера дају други лекови да помогну у контролисању њихових симптома али нема лекова који могу да промене ток болести. 
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa