Инфо

1. децембар 2022.1. дец 2022.
Фото: Бета

Фото: Бета

Ружић: Не бих рекао да је вршњачко насиље драматично порасло, обустава наставе није решење

Министар просвете Бранко Ружић оценио је да вршњачко насиље у Србији није "драматично порасло" али и да тотална обустава рада, коју је за данас најавио велики број школа због последњих случајева насиља, није начин да се тај проблем реши.

Ружић је за телевизију Хепи рекао да је по статистичким подацима, 2019. године забележено 810 случајева вршњачког насиља, 2020. због онлајн наставе, око 400, прошле године око 700 а ове око 286.

"Не бих да се бавим статистичким подацима али кад погледамо статистику, неки бирократа би рекао да то није много", казао је министар и подсетио да у Србији има око 1.800 основних и средњих школа са око 750.000 ученика.

Наводећи да је насиље "веома комплексан друштвени проблем" а да школе "нису изолована острва друштва", министар је казао да је насиља у школама "било, има га и биће га"
.

"Наша идеја је да утегнемо систем, да све алате који нам стоје на располагању кроз нормативни оквир, максимално искористимо како би сузбили тај ниво насиља", казао је Ружић.

Оценио је да у решавању проблема вршњачког насиља, суштина није у санкцији већ у превенцији.

"Казна ученицима из Трстеника треба да буде порука свој деци која не поштују ауторитет наставника али превенција је много важнија", казао је министар.

Коментаришући данашњи протест и обуставу рада у организацији Уније синдиката уније просветних радника, министар је казао да то није начин да се проблем вршњачког насиља реши а да потпуна обустава рада у школама представља "кршење закона".

"Тема је легитимна, захтев 'стоп насиљу' је исти као што ми у Министарству просвете говоримо али минимум процеса рада је јасно дефинисан. Ово није начин да се реши насиље већ непотребно конфронтирање са социјалном партнером јер ми смо партнери са синдикатима у том дијалогу", навео је Ружић.


Додао да није спорна намера синдиката просветних радника да штрајкују али да то треба да учине у складу са законом.

"Немам намеру да санкционишем било кога али није лековито да се крши закон. Они који ће потпуно да обуставе рад нека објасне својим ученицима, пошто су нам ваљда свима дјаци на првом месту, зашто ће морати да надокнаде овај дан неке суботе пре Нове године", рекао је министар
.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa