Инфо

2. децембар 2022.2. дец 2022.
Мали: Данас исплата већих пензија самосталним делатницима

Мали: Данас исплата већих пензија самосталним делатницима

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да ће пензије за девет одсто већ од данас бити на рачунима пензионера који припадају категорији "самосталне делатности".

Министар је најавио да ће за девет одсто веће пензије у уторак, 6. децембра добити они који припадају категорији војних и пољопривредних пензионера, док ће 10. децембра бити исплаћена категорија "запослени", која броји највише пензионера, саопштено је из Министарства финансија.

"Посебно радује што се средства за ове увећане пензије издвајају из буџета Фонда ПИО који бележи бољу наплату доприноса и има више новца", указао је министар финансија.

Нагласио је и да од 1. јануара 2023, следи ново повећање од 12,1 одсто, тако да ће просечна пензија бити за 20,8 одсто већа у односу на 2022.

Мали је нагласио и да пензије расту из године у годину, иако скоро три године траје криза у свету, прво проузрокована пандемијом корона вируса, а потом и дешавањима у Украјини.

„И поред свих изазова са којима се суочавамо наше јавне финансије су стабилне и сва повећања примања грађана неће угрозити њихову стабилност“, истакао је министар Мали.

Он је рекао и да се према пројекцијама Министарства финансија очекује да просечна пензија у децембру буде 287,2 евра, а у децембру 2023. године 322 евра.

"Као што је председник Александар Вучић својевремено обећао да ће просечна плата у Србији бити 500 евра, и то смо испунили, сада нам је циљ да до краја 2026. године просечна плата буде хиљаду евра, а пензија између 420 и 450 евра", поручио је министар.

Он је подсетио и да се од 1. јануара очекује и повећање плата у јавном сектору од 12,5 одсто, док ће плате за војна лица, официре, подофицире и војнике по уговору бити повећане за 25 одсто.

Такође, како је навео, минимална зарада ће од 1. јануара бити већа за 14,3 одсто.
Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa