Инфо

2. децембар 2022.2. дец 2022.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Поводом Светског дана особа са инвалидитетом

Удружење параплегичара Мачванског округа представило рад у години на измаку

Поводом Светског дана особа са инвалидитетом, који се обележава 3.децембра, Удружење параплегичара Мачванског округа представило је активности у години на измаку у просторијама Одељења за пољопривреду града Шапца. Презентацији су, поред чланова, присуствовали представници Града, јавних установа, удружења и медија, којима су уручене захвалнице за сарадњу и подршку у раду.

Фото: Глас Подриња

-Већ 22. годину заредом окупљамо се да представимо ретроспективу претходне године. Трудили смо се да створимо друштво једнаких за све на читавом округу. Скромним корацима напредујемо, али видљива је подршка друштвене заједнице и локалних институција које улажу напоре да учинимо све што је могуће да изједначимо услове, како за особе са инвалидитетом, тако и за остале грађане, првенствено у погледу приступачности, наравно, и у превазилажењу предрасуда. Образовање и запошљавање јесу један од аспеката који утичу на побољшање живота особа са инвалидитетом- истакао је секретар Удружења параплегичара Мачванског округа Славиша Савић.


Испред Града, захвалницу за подршку добили су заменик градоначелника Блажа Кнежевић, као и чланице Градског већа за здравство и социјална питања, мр Јелена Викић и Јелена Милошевић.

Милошевићева је истакла је да Град Шабац пружа континуирану подршку удружењима и особама са инвалидитетом. Финансира шест права и 11 услуга, од тога две нове- лични пратилац и персонални асистент, за које је у овој години издвојено 32 милиона динара.
Фото: Глас Подриња

-Поред тога, доступни су дневни боравци за децу и одрасле, затим предах смештај, а у наредном периоду биће лиценцирана нова услуга- становање уз подршку особа са инвалидитетом. Град финансира и функционисање Спортског савеза особа са инвалидитетом који броји више од 100 чланова и постижу изузетне резултате. Кроз локални акциони план запошљавања подстичемо њихов рад и запошљавање. Наставићемо да континуирано унапређујемо постојеће и развијамо нове услуге, као бисмо креирали град будућности по мери свих нас који у њему живимо- нагласила је Милошевићева.
.

Викићева је рекла је да особе са инвалидитетом захтевају бржу, доступнију здравствену заштиту.
Фото: Глас Подриња

-Имамо више од 800 хиљада особа са инвалидитетом у земљи, целокупно друштво мора да учествује у пројектима и активностима које помажу да се превазиђу проблеми са којима се суочавају и да им омогућимо да живе са нама, а не поред нас. Акценат је на доступнијој примарној здравственој заштити. Поред тога што постоји закон, и ми сами на све начине морамо да им помогнемо да превазиђу препреке у свакодневном животу. Поносни смо на наше Удружење и отворени да подржимо инцијативе које покрећу- подвукла је Викићева.
.

Захвалницу за сарадњу добио је „Глас Подриња“, који је са Удружењем параплегичара уз подршку Фондације „Дивац“ реализовао пројекат „Заједно у медијима“.
Глас Подриња

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa