Инфо

2. децембар 2022.2. дец 2022.
Бета/Милош Мишков

Бета/Милош Мишков

Вучић: Спреман да размотрим промену одлуке о одласку у Тирану

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је спреман да, заједно са сарадницима из Владе, размотри могућност да промени одлуку да не путује у Тирану, на Самит лидера земаља Западног Балкана, због одлуке званичне Приштине да именује Ненада Рашића за министра за заједнице и повратак на Косову и реакције Европске уније на ту одлуку.

Након сусрета са европским комесаром за суседство и проширење Оливером Вархејијем, Вучић је рекао да му је саговорник недвосмислено рекао да људи из Европске уније мисле да је важно да представник Србије буде у Тирани.

"Ја сам рекао да лично не видим смисао, али сам спреман да саслушам аргументе. Премијерка Ана Брнабић мисли да је важно да будем у Тирани и ја сам спреман да о томе разговарам, јер то није питање моје сујете и моје изјаве", рекао је Вучић.
Он је рекао да ће са колегама из Владе размотрити могућност да ту одлуку промени, јер премијерка мисли да постоји шанса да се у Тирани нешто каже о свему ономе што мучи српски народ на Косову.

"Видећемо у наредним данима... Али ни за једну реч коју сам рекао нисам се покајао. Мислим све то и о Аљбину Куртију и о Ненаду Рашићу и о Ради Трајковић. Све што сам рекао јуче, напишите и данас. Да ли је требало да користим дипломатски речник? Можда. Али да сам наступио на другачији начин, не би нас нико чуо", рекао је Вучић.

Вучић је критиковао изјаву портарола високог представника за спољну политику ЕУ Петера Стана о томе да обе стране треба да учине напор да се проблем реши и на енглеском изговорио: "Доста је било са причама о две стране".

Вучић: Само на увоз струје трошимо између 42 милиона евра у новембру и очекиваних 90-100 у децембру

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Београду да Србија на увоз електричне енергије троши између 42 милиона евра у новембру и очекиваних 90 до 100 милиона евра у децембру.

Вучић је после разговора са европским комесаром за суседство и проширење Оливером Вархеијем о енергетској кризи, навео да Србија "по комбинованим ценама" на месечном нивоу троши "не мање од 200 милиона евра" на увоз гаса.

"Увек смо исказивали поштовање према свакој врсти подршке, посебно финансијске и помоћи у знању од наших европских партнера. Никад нисам крио захвалност државе Србије пореским обвезницима чланица ЕУ. Србија ће до краја године добити подршку од 165 милиона евра, то је важна и велика ствар коју је ЕУ на конкретан начин завршила у интересу Западног Балкана", казао је Вучић.

Он је навео да је са Вархеијем разговарао и о даљој диверзификацији енергетских извора за Србију, као и о наставку изградње брзе пруге од Београда до Ниша, за коју је рекао да ће ускоро бити видљива "велика померања".

"И ту је ЕУ предвидела огромну подршку у грантовима и на томе смо им захвални", рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре са европским комесаром.

Вучић је додао да је "добро" разумео "пријатељске примедбе које му је Вархеји упутио по питању усаглашавања Србије са спољном политиком ЕУ.

"Обавестио сам комесара да преко територије Србије нико не може да прави заобилажење санкција према Русији. Ми се не бавимо криминалом нити зарађивањем на било чијој муци током рата", казао је Вучић.

Он је навео и да је са Вархеијем разговарао и о владавини права, наводећи да Влада Србије ради на зради пакета различитих врста промена и усаглашавања са ервопским законодавством.
Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa