Инфо

2. децембар 2022.2. дец 2022.
Србија и ЕУ потписале споразум о финансирању Србије у износу од милијарду евра

Србија и ЕУ потписале споразум о финансирању Србије у износу од милијарду евра

Представници Србије и Европске уније потписали су данас споразум о оквирном финансијском партнерству, пројекат европске подршке управљању миграцијама са нагласком на приступ здравственој заштити и пројекат европске подршке управљању миграционим токовима и јачању граничним контролама, а овом чину су присуствовали комесар ЕУ за суседство и проширење Оливер Вархеји и председник Србије Александар Вучић, саопштио је ЕУ инфо центар.

Споразумима је, како се наводи, обезбеђено будуће финансирање Србије од милијарду евра, а кроз нове пројекте Србији се даје подршка управљању миграцијама и границом.

Споразум о оквирном финансијском партнерству, тзв ФФПА споразум, поставља правни оквир за будуц́е споразуме о финансирању претприступних фондова ЕУ за Србију, а потписали су га амбасадор Европске уније у Србији Емануеле Жофре и министарка за европске интеграције Тања Мишчевић.

Како је саопштено, ФФПА поставља основу за финансирање Србије у вредности више од милијарду евра до 2027. године, а реализација пројеката из ових фондова може да траје доста дуже, и после 2030.

Средства ће, наводи се, помоц́и да реформе у вези са приступањем ЕУ напредују у корист грађана, предузец́а у Србији и ширем региону.

Предпомоћ ће бити усмерена ка промовисању дугорочних економских и друштвених реформи у Србији заснованих на зеленој и дигиталној транзицији, а средства ће унапредити вештине, обуку и могућности запошљавања, подстаћи конкурентну и иновативну српску привреду, снажно подржати реформе владавине права и промовисати безбедност и сигурност грађана.

Како је саопштио ЕУ инфо центар, ускоро ће бити потписани уговори о финансирању првог пакета од готово 200 милиона евра који подржава реформе у областима правосуђа, јавне управе, реформе социјалних услуга, животне средине и Зелене агенде, укључујући буџетску подршку Србији од 165 милиона евра за помоц́ у превазилажењу тренутне енергетске кризе.

Оквирни споразум, додаје се, представља само део помоћи ЕУ Србији, а економски инвестициони план подржава повећање финансирања и улагања кроз регионалне програме у областима инфраструктуре, животне средине, енергетске и транспортне повезаности и развоја пословања.

Пројекат подршке ЕУ управљању миграцијама са фокусом на приступ здравственој заштити за мигранте, који је вредан 3,6 милиона евра, за циљ има пружање услуга примарне здравствене заштите у свим прихватним центрима и центрима за азил кроз запошљавање медицинског особља, снабдевање лековима и санитарним и хигијенским надзором смештајних објеката.

Други данас потписани пројекат, онај о подршци ЕУ управљању миграцијама са нагласком на јачање управљања миграцијама и контроле граница вредан је 6,3 милиона евра, и биће реализован у сарадњи са Министарством унутрашњих послова и Међународном организацијом за миграције (ИОМ).

Циљ овог пројекта је да подржи капацитете Србије да управља миграционим токовима и граничним контролама, а његове активности имају за циљ да подрже Министарство унутрашњих послова Србије да идентификује и региструје нерегуларне мигранте, да откривају кријумчарење миграната и идентификују фалсификована документа, обезбеђујуц́и опрему и техничку помоћ.

Пројекат ће такође финансирати распоређивање гостујућих службеника земаља чланица ЕУ и службеника граничне полиције Србије како би се спречили нерегуларни уласци.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa