Инфо

5. децембар 2022.5. дец 2022.
Завод за јавно здравље Шабац

Завод за јавно здравље Шабац

5. децембар – Међународни дан волонтера

Генерална скупштина Уједињених нација 17. децембра 1985. године резолуцијом A/RES/40/212 усвојила је да се Међународни дан волонтера обележава 5. децембра сваке године, како би се промовисало волонтирање широм света. Циљ обележавања овог датума је да се све активности волонтера и њихов добровољни рад учине видљивим на локалном националном и међународном нивоу.

Преко милијарду људи волонтира у своје слободно време и користи своје вештине и искуства како би унапредили своје заједница. Волонтери су присутни на свим нивоима друштва и њихове активности иду од пружања практичне подршке угроженој деци и одраслима до саветовања о софистицираним техничким и правним питањима. Сваки волонтер доноси одређени скуп вештина за своје задатке, људи предузимају акције у циљу побољшања својих живота као и живота своје заједнице. Промовисање волонтирања је посебно значајно у заједницама које су економски мање развијене, у руралним и удаљеним крајевима где је најдрагоценији ресурс који заједница има на располагању управо солидарност њених чланова, снажан осећај заједништва и јединственог искуства и мотивације.


У многим од оваквих заједница волонтирање се не доживљава као посебна активност, већ као природан део односа у заједници које су утемељене на осећају солидарности и припадању истој групи. Овакве заједнице, утемељене на поверењу и усађеном осећају солидарности су отпорније и на све врсте криза.

Волонтеризам је универзалан и јача грађански ангажман, социјалну укљученост, солидарност и власништво. Агенда за одрживи развој до 2030. експлицитно препознаје волонтерске групе као заинтересоване стране за постизање 17 циљева одрживог развоја.



Извор: UN VOLUNTEERShttps: Marking International Volunteer Day 2022 | UNV
Извор: Завод за јавно здравље Шабац

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa