Инфо

5. децембар 2022.5. дец 2022.
Бета

Бета

Кампања "Живети са ковид-19" посвећена ризичним групама пацијената

Истраживања стручњака у области здравства показују да су особе са различитим облицима поремећаја имуног одговора и бројним другим обољењима и даље под повећаним ризиком од прогресије ковида-19 у тешку форму болести.

Стога је покренута кампања "Живети с ковид-19" посвећена едукацији и подизању свести у јавности о значају фактора ризика код одређених група пацијената, везаних за тешку форму те болести.

Значај правовременог тестирања, ране дијагнозе и правовремене терапије, представља главну поруку кампање, јер се на овај начин могу спречити могуће компликације, хоспитализација и спасити животи.

Групи високоризичних пацијената припадају старије особе и особе са хроничним болестима, као и пацијенти са имунолошким поремећајима, код којих је ризик за прогресију болести у тешку форму и лош исход лечења већи.

Процена је да од укупног светског становништва око 22 одсто чине пацијенти са високим ризиком, док у Србији око 30 одсто, односно да више од два милиона грађана спада у високоризичну групу.

Основна порука овогодишње кампање је "KОВИД-19 не бира" и зато је за особе са факторима ризика важно да препознају значај правовременог тестирања и раног постављања дијагнозе, као и правовременог увођења адекватне терапије, чиме се може спречити хоспитализација и смртни исход.

"Број пацијената са високим ризиком у Србији износи неколико хиљада, а они су свакодневно изложени ризику од инфекције вирусом САРС-CоВ-2. Особе са тешким имунолошким поремећајима, трансплантирани пацијенти и пацијенти са активним малигним обољењима као и аутоимуним болестима су једне од најризичнијих група пацијената", рекао је инфектолог и Директор Клинике за инфективне и тропске болести Универзитетског Клиничког центра Србије (УКЦС) Горан Стевановић.


Он је додао да посебно код имунокомпромитованих болесника вирусна фаза ковида-19 може много дуже трајати што може олакшати настанак нових варијанти САРС-CoВ-2 вируса.

Ризику од тешке форме болести ковида-19 изложени су и пацијенти са дијабетесом, хипертензијом кардиоваскуларним болестима, као и особе са прекомерном телесном тежином.

"Већина људи мишљења је да ковида-19 практично више нема, или да корона вирус изазива само благе форме болести. За већину пацијената симптоми и сам ток болести може проћи као блага или средње тешка клиничка слика, али САРС-CоВ-2 вирус и даље изазива тешке форме ове болести, посебно код пацијената са коморбидитетима, старијим особама као и код пацијената са ослабљеним имунитетом", рекла је епидемиолог и директор Службе за болничку епидемиологију УКЦС Весна Миољевић.

Нагласила је да је од изузетног значаја свест да је вирус и даље међу нама и да пацијенти који припадају ризичним групама за инфекцију коју узрокује вирус САРС-CоВ-2 и настанак болести ковид-19 морају бити упознати са могућим последицама ове инфекције, али истовремено и о начинима превенције ове болести, а то је пре свега вакцинација.

Многи људи до сада нису препознати као високоризични или нису свесни постојања фактора ризика због чега је потребно да буду опрезни и провере своје здравствено стање код изабраног лекара и информишу се о факторима ризика, указују стручњаци.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa