Инфо

5. децембар 2022.5. дец 2022.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Црвени крст Шабац приредио свечани пријем за волонтере

Захвалнице племенитим добровољцима

Душу сваке организације чине људи, а они који другима поклањају оно што се не може вратити- време, славе Међународни дан волонтера. Црвени крст Шабац приредио је свечани пријем за њих, а председник, др Мирослав Поповић, уручио им је захвалнице, истичући да „својим несебичним залагањем, као племенити добровољци, дају позитиван пример будућим генерацијама“.

Један од њих, Аца Перић, две деценије је део приче о волонтеризму и истиче да је то најсрећнији период његовог живота. Био је председник Омладинске теренске јединице „Чивија“ у више мандата, члан Управног одбора након поплава 2014. године, професионално ангажован на подели помоћи угроженим домаћинствима.
Фото: Глас Подриња

-Тај период памтим као период највећег умора, али и задовољства у животу. Сазнање да на тај начин помажеш другима нема цену. Захваљујући познанствима која сам стекао, у сваком граду у Србији, па и региону, имам неког коме могу да се обратим. Ми градимо мостове које су други порушили. Сваки град има своје волонтере и сви смо једна велика породица. Поред давалаштва крви које је доминантно, наши волонтери обилазе школе и уче децу толеранцији и људским вредностима које су данас у јако великом дефициту. Саветујем родитеље да доведу децу у Црвени крст, јер су непроцењива знања и искуства која ће овде стећи. Добиће све што им је потребно да се развијају као прави људи- навео је Перић.


Промоција хуманих вредности
Секретар Црвеног крста Шабац Славко Радовановић подсетио је да шабачка, заједно са организацијом на нивоу Србије, бележи највећи број волонтера у земљи. Основне и средње школе велики су ослонац у ширењу идеје о хуманости.
Фото: Глас Подриња

-Сматрамо да је наша дужност да на овај велики празник укажемо на њихов значај и захвалимо им се на свему што су урадили за нас. Окупили смо само део истакнутих волонтера који ће примити захвалнице за свој труд, рад, време и знање које су пружили како би помогли људима у невољи и у радним програмима организације- нагласио је Радовановић.


Како је рекла професорка Марија Алексић, у Медицинској школи „Др Андра Јовановић“ дуги низ година постоји тим за сарадњу са Црвеним крстом који се на челу са руководством врло радо одазива свим њиховим акцијама, уз учешће великог броја ученика.
Фото: Глас Подриња

Генерална Скупштина УН 17. децембра 1985. године установила је Међународни дан волонтера. У свету их, наводи Радовановић, има 12,5 милиона, Црвени крст Србије има 60 хиљада, а шабачки око 280.
Глас Подриња

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa