Инфо

5. децембар 2022.5. дец 2022.
Бета

Бета

Фриленсери у Србији добиће право на пензијско и здравствено осигурање

Фриленсери у Србији ће од 1. јануара 2023. године имати пензијско и здравствено осигурање, јер у Скупштини на усвајање чека Предлог закона о изменама и допунама Закона о порезу на доходак грађана који регулише права и обавезе радника на интернету.

Према Предлогу фриленсер може да изабере један од два модела опорезивања. Први обухвата неопорезиви месечни приход од 19.300 динара, нормиране трошкове који су 34 одсто, порез 10 одсто, и допринос за здравствено осигурање 10,3 одсто, док је допринос за пензијско и инвалидско осигурање 25 одсто.

Према другом моделу, неопорезиви месечни износ ће бити 32.000 динара.

Модели се разликују тако што у другом моделу нема нормираних трошкова, а на основицу се обрачунава порез од 20 одсто и подразумева се квартално опорезивање на оба модела.

Тамара Петровић из Удружења радника на интернету рекла је да Влада Србије није донела посебан закон о фриленсерима.

"Што се тиче пореског модела сада спадамо у земље са повољнијим пореским моделом за фриленсере, а оно што би волели да добијемо је да добијемо и нека права. Није све у новцу има много тога у томе да будемо равноправни са другим запосленим људима у нашој земљи”, рекла је Петровић.


Први модел, како кажу фриленсери, одговара запосленима са нижим приходима, а други онима са вишим.

"Сада када погледате оне који зарадјују месечно око 1.000 евра они ће издвојити око 22-23 одсто зараде укупно и за порез и за допринос за здравство и за пензијско. Ми добијамо сада стаж, уплаћујемо пензијско и најнормалније имаћемо оверене књжице и пуно здравствено осигурање као било који други грађанин”, истакла је.


Права и обавезе фриленсера нису до сада била регулисана посебним законом. Прошле године је од њих тражено да за порезе и доприносе одвоје око 50 одсто зараде, због чега су били незадовољни и тражили да се донесе нови закон са нижим порезима и доприносима.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa