Инфо

7. децембар 2022.7. дец 2022.
Библиотекеa шабачкa

Библиотекеa шабачкa

Дан Михаила Ђурића у Шапцу

У среду, 7. децембра 2022. године, у организацији града Шапца, Шабачке гимназије и Библиотеке шабачке, одржаће се манифестација „Дан Михаила Ђурића“, као дан сећања на великог филозофа и професора Правног факултета у Београду. Манифестација ће свечано бити отворена у 12:40 часова у Сали Шабачке гимназије пригодним говорима проф. др Јовице Тркуље и проф. Верољуба Илића.

Након тога следи предавање проф. др Драгана Стојановића „Михаило Ђурић као професор“. У 18 часова у свечаној сали Библиотеке шабачке биће одржан разговор о зборнику „У окриљу великана, Дани Михаила Ђурића у Шапцу (2016-2020)“. Учествују: проф. др Драган Стојановић, проф. др Јовица Тркуља и др Борис Милосављевић.

Михаило Ђурић је рођен 22. августа 1925. године у Шапцу. Студирао је право, филозофију и класичну филологију на Правном и Филозофском факултету Универзитета у Београду. Докторирао је 1954. године на тему „Идеја природног права код грчких софиста“. Године 1972. осуђен је на девет месеци затвора због критике уставних амандмана. Зато је и изгубио радно место на факултету. Свој научни рад је продужио у Институту друштвених наука у Београду радећи као научни саветник. Године 1990. враћа се на Правни факултет где је већ наредне године пензионисан. Преминуо је у новембру 2011. године. Мишљење и деловање Михаила Ђурића пример су одговорног, храброг и принципијелног интелектуалца у нашем времену.
Библиотекa шабачкa

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa