Инфо

8. децембар 2022.8. дец 2022.
Фото: Бета

Фото: Бета

Влада Србије усвојила Програм заштите ваздуха за период од 2022. до 2030.

Влада Србије усвојила је данас Програм заштите ваздуха за период од 2022. до 2030. године са акционим планом, којим су дефинисане мере и активности које ће се спроводити у наредном периоду у циљу побољшања квалитета ваздуха.

Србија је по први пут добила стратешки документ за област заштите ваздуха за чију имплементацију ће у наредним годинама бити потребна улагања од 2,6 милијарди евра, наводи се у саопштењу Владе.

Циљеви програма ће бити остварени кроз смањење емисија из различитих сектора, као што су енергетика, стационарна постројења за сагоревање, саобраћај, велика индустријска постројења и пољопривреда, али и уз повезивање, сарадњу и учешће институција, привреде и грађана.

Програмом су дефинисане и мере и активности које ће помоћи јединицама локалне самоуправе у даљем развоју планова квалитета ваздуха, краткорочних акционих планова и програма локалних мониторинга.

Неке од предвиђених мера омогућиће бржу замену старих уређаја за грејање у домаћинствима и обнову возног парка дерегистрацијом, односно отпремањем најстаријих Еуро 1, 2 и 3 дизел путничких возила и лаких теретних возила, као и ЕУРО И, ИИ и ИИИ дизел аутобуса у рециклажне центре.

Програм предвиђа и реализацију активности које се односе на едукацију, обуку за примену најбољих пракси и подизање свести, у циљу успостављања консензуса о важности мењања навика и давања доприноса у овој области свих чланова друштвене заједнице.

Унапређење квалитета ваздуха у Србији један је од кључних приоритета Министарства заштите животне средине. Програм заштите ваздуха који је данас усвојен трасираће пут за спровођење мера и активности у наредним годинама, чиме ће се дати допринос животној средини, чистијем ваздуху и здрављу грађана, наводи се у саопштењу.
Бета

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa