Инфо

9. децембар 2022.9. дец 2022.
Бета/Влада Србије/Слободан Миљевић

Бета/Влада Србије/Слободан Миљевић

Брнабић: Београд близу одлуке да затражи повратак војске на Косово

Председница владе Ана Брнабић изјавила је данас да је косовски премијер Аљбин Курти довео Србе и Албанце "на саму ивицу рата" и најавила да је Београд због тога близу одлуке да у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН затражи повратак својих трупа на Косово и Метохију.

"Сваког дана се крши не само бриселски него и кумановски споразум. Близу смо тога да по Резолуцији 1244 затражимо повратак наших снага на Косово, јер Кфор не ради свој посао. Срби се не осећају безбедно и физички су и животно угрожени, укључујући и децу у вртићима", рекла је Брнабић на аеродрому "Никола Тесла".

Брнабић је додала да ће детаље о томе у току дана изнети и председник Србије Александар Вучић.

Она је оценила да све што ради Курти представља опасност за Србе и Албанце, али и за Европу.

"То је политика 18. и 19. века. То буди осећања очаја. Изузетно сам забринута и тешко је било спавати синоћ", рекла је она.

Брнабић је оценила да Курти ништа не ради сам већ да је имао и "помоћ партнера у ЕУ која не реагује".

"У ЕУ не реагују на то што се дешава, или реагују када догори до ноката. Кфор и Еулекс не раде свој посао, не само у складу са бриселским него и са кумановским споразумом. Не штите Србе на Косову ни јужно али ни северно од реке Ибар", рекла је премијерка Ана Брнабић.

Она је оценила да је Курти "неодговоран појединац" који "подизањем температуре" свакодневно проузрокује нестабилност, доводећи ситуацију на ивицу оружаног сукоба.

"Не могу да разумем партнере у ЕУ, ни НАТО ни Кфор и Еулекс, јер на територији Косова и Метохије, која је у овом тренутку вођена привременим институцијама Приштине, нити имате владавину права, нити обезбеђена основна људска права", казала је премијерка.

Истакла је да Србија жели мир, а да је "једина политика Куртија да изазове сукобе".

Она сматра да Курти понаша тако, јер не ризикује економски раст, веће инвестиције или губитак радних места, указавши да је "незапосленост на Косову на историјском максимуму".

"То је једина територија у читавој Европи која је са рестрикцијама струје почела у августу", рекла је Брнабић, наводећи да је сукоб који потпирује Курти једини алиби да Албанци не би питали зашто ми живимо овако.

Председница владе Србије је навела да својим деловањем Курти ризикује судбини Срба, али и Алабанаца и региона, истакавши да је поражавајуће да сви на то "громогласно ћуте".
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa