Инфо

14. децембар 2022.14. дец 2022.
Министарка здравља проф. др Даница Грујичић и директор Опште болнице „Др Лаза К. Лазаревић“ Шабац Слободан Поповић

Министарка здравља проф. др Даница Грујичић и директор Опште болнице „Др Лаза К. Лазаревић“ Шабац Слободан Поповић

Завршна конференција „Другог пројекта развоја здравства Србије“

Поводом завршетка Другог пројекта развоја здравства Србије (ДПРЗС) Министарства здравља, у Београду је одржана завршна конференција на којој су, у присуству министарке здравља проф. др Данице Грујичић, представника Светске банке (СБ), Светске здравствене организације (СЗО), Делегације ЕУ у Србији и других међународних организација, као и представника великог броја здравствених установа наше земље, представљени остварени резултати и реализоване активности у периоду 2015 – 2022. година. У име Опште болнице „Др Лаза К. Лазаревић“ Шабац, завршној конференцији присуствовао је директор др Слободан Поповић.

Министарка здравља проф. др Даница Грујичић истакла је „да смо захваљујући овом пројекту који стрпљиво спроводимо 7 година, захваљујући наменском кредиту Светске банке од 54 милиона евра, били у могућности да најзад усвојимо стандарде једног сређеног здравственог система – да отпоченемо дигитализацију уводећи електронски рецепт, да увођењем информационих система стандардизујемо ниво здравствене услуге, да уведемо правилнике о квалитету тих услуга, да се ухватимо у коштац са проблемом претераног коришћења антибиотика, да најзад утврдимо реалну цену коштања здравствене услуге – тзв.национални костинг, да ефикасно користимо и пројектујемо мрежу здравствених установа. Овај пројекат нам је, на крају, помогао и да дођемо до најрањивијих категорија нашег друштва и да њима пружимо руку здравствених радника – човек у белом мантилу сада је још доступнији старима, младима, пацијентима који болују од канцера, људима са посебним потребама, Ромима…“


Завршна конференција „Другог пројекта развоја здравства Србије“ (Фото: Општа болница Шабац)

Посебно је истакнуто да је у оквиру ДПРЗС набављено и инсталирано 12 технолошки најсавременијих линеарних акцелератора (апарата за зрачну терапију) за пет онколошких центара (Београд, Сремска Каменица, Ниш, Крагујевац и Кладово), што је значајно повећало ниво квалитета зрачне терапије пацијентима оболелим од малигних болести.

Пројекат је почео у мају 2015. године и завршава се 31. децембра 2022. године.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa