Инфо

9. јануар 2023.9. јан 2023.
Лауреати у категорији спортских колектива за 2022. годину

Лауреати у категорији спортских колектива за 2022. годину

Најбољи спортски колективи за 2022. годину: ВК Шабац и РК Металопластика Еликсир

Покушавајући да рангирамо спортске колективе поново смо се суочили са мерењем немерљивих и тешко упшоредивих детерминанти. У години коју већ називамо прошлом добили смо поново освајаче националног трофеја у колективним спортовима после три године, али и четвртфиналисту европског надметања после пуних осам. Наравно, сви клубови истичу значај млађих категорија и школе клуба као базе за будућност, а колектив чине сви, те смо одлучили да ове године, у категорији најбољи спортски колектив Подриња, прво место поделе Ватерполо клуб "Шабац" и Рукометни клуб "Металопластика Еликсир".

Четвртфиналисти Евро купа - ВК Шабац (фото: ВК Шабац фб)


ВК Шабац је у 2022. годину ушао уз бројне повреде, нешто слабији низ резултата, а убрзо је остао и без тренера сениора. Није слутило на добро, али је пролеће донело преокрет какав је мало ко слутио. Већ отписани четвртфиналиста плеј офа је елиминисао Црвену Звезду, учесника Лиге шампиона, предвођену Дејаном Савићем, а потом у борби за треће место два пута савладао одлични Партизан и од већ виђене позиције пет, стигао до трећег места и пласмана у квалификације за Лигу шампиона.

У новој сезони је клуб после година наступа у квалификацијама на европском нивоу, пробио све баријере, у Евро купу, другом по снази такмичењу успешно превазишао други круг квалифиакција, а потм елиминисао и Барселону пласиравши се у четвртфинале, обезбедивши нову годину у Европи, први пут од оснивања.

ВК Шабац је једини у сезони 2021/22. представљао Шабац у регионалном такмичењу, где већ пету сезону игра у Премијер лиги.

Истовремено, други тим ВК Шабац, екипа Саве је иако најмлађа у Првој Б лиги успела да се пласира у други ранг такмичења, Прву А лигу.

Посебно успешне су биле млађе категорије. Генерације 2008, 2010, 2011. су шампиони Србије, освајачи дупле круне, док је 2006. годиште вицешампион. Треба напоменути да за 2007. годиште већ дуго нема такмичења, док за 2009. такође није било, али је годину дана раније ВК Шабац освојио дуплу круну. Генерације 2008. и 2010. су освојиле и међународни турнир у Дубровнику. У свим категоријама репрезентације Шабац има бар једног репрезентативца, али и селектора Немању Личанина, предводника селекције до 15 година.

Освајачи Купа Србије - РК Металопластика (фото: РСС)


Рукометаши Металопластике Еликсир су после шест година успели да поново освоје национални трофеј, Куп Србије, савладавши Војводину после продужетака у великом финалу. Пред старт сезоне исти ривал је побеђен у Лозници у мечу Супер купа.

Из редова Металопластике је било јуниорских репрезентативаца који су освојили бронз на Европском првенству, а асистент селектора био је на том такмичењу помоћни тренер Металопластике Давид Рашић. Код млађих категорија, екипа до 12 година Металопластике, предвођена Милошем Митровићем освојила је друго место у Србији.

Претходна сезона, што се тиче Првенства није била успешна. Освојено је пето место, али су у новој очекивања повећана. Велики део полусезоне су "плави" били на врху, а крај године су дочекали на позицији три са два бода мање од лидера, али у плеј оф зони.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa