Инфо

13. јануар 2023.13. јан 2023.
Фото: Мачва Инфо

Фото: Мачва Инфо

Мачвански театар данас слави 73. рођендан

Позориште “Јанко Веселиновић” у Богатићу основано је 13. јануара 1950. и континуирано постоји и ради већ пуне 73 године.

Фото: Мачва Инфо


Протеклих више од седам деценија мачвански аматери скретали су пажњу културне јавности и реноме градили квалитетним представама, након којих се неретко чуло мишљење публике и критичара да могу стати раме уз раме са професионалним ансамблима.

Фото: Мачва Инфо


Миливоје Мартиновић, Звонко Берић, Драгољуб Ђенадић-Ђена, Драгослав Дакић-Дака, Раша Вукомановић, Рајко Павић, Ревизор Нешић, Драгојло Петровић, Мирослав Ковић-Тесла, Ружа Вукотић, Нинко Ковачевић, Јелица Ђонлић, Драгомир Нинковић, Ружа Радовановић, Драган Срнић, Зоран Ђонлић, Бранислав Ковић, Деса Ковачевић, Миленко Љубинковић, Славиша Перић, Клара Какучка, Жарко Стојановић, Анита Ерцеговчевић, Ивана Терзић, Мирослав Перић, Мина Шанковић, Милош Јуришић… запаженим улогама исписивали су историју позоришта „Јанко Веселиновић“ и уз остале који су газили тим даскама и поклањали се на аплаузима и са онима испред и иза сцене, за ове седамдесет три године изградили име цењено на далеко.

Фото: Мачва Инфо


Први редитељ театра био је Миливоје Мартиновић Мартин, а највише представа током најуспешнијег периода у историји позоришта, осамдесетих, деведесетих година и првој декади овог миленијума режирао је Зоран Ђонлић. Он је 2008.године покренуо и Дечију сцену, а 2013. новооформљеном Омладинском сценом наследила га је Ивана Терзић, која је седам сезона низала успехе са мачванским средњошколцима. Терзићева од пре две године седа у редитељску столицу првог ансамбла и са њима помера границе аматеризма у нашој земљи. Мачвански аматери с поносом наводе да је "млађи погон" позоришта у Богатићу у последњој деценији изнедрио једну докторанткињу и сарадника у настави на Факултету уметности у Приштини, једног дипломираног глумца и једног академца на студијама глуме на Академији умјетности у Бања Луци.
Мачва Инфо

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa