Инфо

17. јануар 2023.17. јан 2023.
Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

Шапчанки Биљани Реган награда „У духу Тесле“

10. Међународна конференција „У духу Тесле" одржана је 14. јануара у њујоршком хотелу „Њујоркер“, у коме је Тесла провео последњих 10 година свог живота. Организатори, Теслина научна фондација (ТНФ) из Филаделфије, у сарадњи са ТНФ Србија и Генералним конзулатом Србије у Њујорку, том приликом, заслужним појединцима и организацијама, уручили су награде „У духу Тесле“.

Међу добитницима признања је и Шапчанка Биљана Реган, оснивач Удружења за очување српске културе, традиције и обичаја у САД. Биљана је најпознатија колекционарка народних ношњи на америчком тлу, будући да поседује више од 100 оригиналних народних костима и других старина, а њене ревије су неизоставни део бројних културних дешавања и посећене од стране угледних званица. Овога пута, у ревији су учествовали: Јелена Милошевић, Нада Мартиновић, Ана Станисављев, Милица Дабић, Весна Михаиловић, Ненад Јовановић, Данијел Трајковић, Невена Кујовић и Јасмина Стоиљковић.
Фото: Приватна архива

Удружење постоји већ деценију и циљ му је да промовише нашу културну баштину на другом континенту.

-Велику захвалност дугујем супругу Џону Регану на неизмерној подршци да истрајем у својој мисији свих ових година. Орден Николе Тесле припада мени колико и њему, али и свима који су учествовали у бројним дешавањима чији смо били организатори или учесници током свих ових 10 година- истиче Биљана Реган.

Фото: Приватна архива

Градоначелник Њујорка Ерик Адамс је 14. јануар прогласио Даном Теслине научне фондације у Њујорку. Програм конференције су отворили оснивач Фондације Никола Лончар и Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић. Теслина научна фондација је непрофитна организација посвећена промовисању његовог живота, наслеђа и научних иновација, домаћин бројних предавања, семинара и форума.
Фото: Приватна архива
Глас Подриња

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa