Инфо

20. јануар 2023.20. јан 2023.
Бета

Бета

Представници ЕУ, САД, Немачке, Француске и Италије данас са Вучићем о Косову

Специјални представници Европске уније и САД за Западни Балкан, Мирослав Лајчак и Габријел Ескобар, и саветници лидера Немачке, Француске и Италије долазе данас у Београд, где ће разговарати са председником Србије Александром Вучићем.

Очекује се да главна тема разговора буду даљи кораци у дијалогу Београда и Приштине и француско-немачки план за Косово, који је ЕУ усвојила.

Лајчак, Ескобар, специјални изасланици француског председника и немачког канцелара, Емануел Бон и Јенс Плетнер, и саветник италијанске премијерке Франческо Марија Тало, долазе у Београд из Приштине, у склопу појачаних дипломатских активности Запада на нормализацији односа две стране.

Петорка ће се данас у 10.00 састати у Приштини са премијером Косова Аљбином Куртијем, а после подне у Београду са Вучићем.

Вучић је јуче рекао да очекује "тешке разговоре", а на питање са којим планом долазе, имајући у виду "црвене линије" Београда, казао је да долазе "са планом који њих занима".

"Долазе са планом који њих занима, они су сила, они су велики, ми смо мали. Зато ће разговори бити тешки", навео је Вучић.

Један од циљева посете, како су недавно навели дипломатски извори у Бриселу, је и припрема наредне рунде дијалога на највишем нивоу, односно састанка Вучића и Куртија. Вучић и Курти су се последњи пут састали у Бриселу у новембру 2022. године, у јеку тензија на северу Косова.

Уз Лајчака, специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине, и Ескобара, заменика помоћника америчког државног секретара и специјалног изасланика Стејт департмента за Западни Балкан, активну улогу у процесу нормализације односа од летос имају и Емануел Бон и Јенс Плетнер, саветници француског председника Емануела Макрона и немачког канцелара Олафа Шолца.

Управо су Бон и Плетнер у септембру 2022. доставили Вучићу и Куртију такозвани француско-немачки предлог за нормализацију односа, који је основ за преговоре.

Данашњи састанци ће бити први у којима ће учествовати и Италија, будући да ће са Куртијем и Вучићем разговарати и Франческо Марија Тало, саветник премијерке Ђорђе Мелони.

Приштину и Београд су овог месеца посетили и специјални саветник америчког Стејт департмента Дерек Шоле и специјални британски изасланик за Западни Балкан Стјуарт Пич.




Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa