Инфо

23. јануар 2023.23. јан 2023.
Епидемиолог: постоји опасност од ширења малих богиња у Србији

Епидемиолог: постоји опасност од ширења малих богиња у Србији

Епидемиолог суботичког Завода за јавно здравље Суботица, Небојша Бохуцки упозорио је данас да ће се епидемија малих богиња, регистрована у Смедереву, "вероватно" проширити на остатак Србије.

Бохуцки је за портал Маглочистач навео да су мале богиње (морбиле) "једна од најзаразнијих болести у свету".
"Лек не постоји, а вакцинација деце је једина превенција. Свако ко није вакцинисан као дете, током епидемије, пре или касније ће доћи у контакт са овом болешћу, јер је контакт са овим вирусом јако тешко избећи", навео је епидемиолог.

Он је казао да је особа заштићена од малих богиња ако је примила две дозе вакцине, небитно да ли је монокомпонентна (М) против морбила, двокомпонентна (ММ) против морбила и заушки или трокомпонентна (ММР) против морбила, заушки и рубеола.

"Ако је неко примио две вакцине заштићен је неких 98 одсто, док у случају једне дозе, заштићеност је од 90 до 95 одсто. У овим случајевима, особа може да оболи али ће имати блажу клиничку слику", навео је Бохуцки.

Подсетио је да је правило да деца приме две дозе, прву са две године и другу са седам година живота, и да је по закону до 18. године могуће примити ММР вакцину.

"Преко 18 године нема вакцинације, осим у жаришту епидемије, када је могуће можда одвојити већи број вакцина, које би у таквим ситуацијама могле да се дају и особама изнад 18 година", навео је епидемиолог.

Додао је да у почетној фази болест има "врло неспецифичну клиничку слику, да личи на прехладу или на грип који прати кашаљ, цурење носа и температура, па се тек онда појави осип уз могуће касније компликације".

"Око 30 одсто болесне деце добије запаљење средњег уха, што је изузетно болно и непријатно, веома интензиван пролив који захтева хоспитализацију, запаљење плућа (вирусна пнеумонија), а лека нема него се болест лечи симптоматски. Затим, запаљење мозга што на крају може да доведе и до смртног исхода", рекао је Бохуцки.

Подсетио је да је последња епидемија малих богиња у Србији забележена 2017-18. године када је оболело око 5.800 људи, а умрло њих 15.


Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa