Инфо

24. јануар 2023.24. јан 2023.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Стабилан буџет и уштеде омогућили да грејање за Шапчане не поскупи

Цене грајања у Шапцу за ову грејну сезону неће расти. Градоначелник Шапца Александар Пајић је навео да је разлог томе стабилноста буџета, али и уштеде у енергентима. Подсетио је да је у 2022. години цена гаса повећана 11 одсто, а почетком ове године нових 11 одсто.

-Почели смо грејну сезону 15 дана касније, због тога што је било топло. Поред тога, треба нам много мање енергената него што је то било претходних година када су температуре биле знатно ниже. Имали смо у новембру 151.756 метара кубних гаса мању потрошњу него 2021. године у том периоду, а у децембру 250.260 метара кубних гаса потрошено мање него годину дана раније. Због тих уштеда, када смо усвајали буџет, видели смо да можемо да не повећавамо ни фиксни, ни варијабилни део цене грејања за ову сезону. Верујем да је то добра вест за наше суграђане. Они који имају стан од око 50 квадрата уштедеће за грејну сезону око11.000 динара без ПДВ-а, а 13.000 динара са ПДВ-ом, што је значајно за свачији буџет. Истовремено и стимулишемо прикључења на „Топлану“, односни на грејање на гас, што је важно за квалитет ваздуха који удишемо. Познато је да су индивидуална ложишта велики загађивачи ваздуха. Цена грејања за стан од 50 квадрата, без ПДВ-а је око 48.000 динара, а да је повећана 23,24 одсто била би око 59.000 динара и уштеда је велика, рекао је градоначелник.

Пре неколико дана поједине грађане Шапца узнемирио је црни дим који је излазио из димњака Топлане. Градоначелник је навео да се радило о техничкој интервенцији, односно редовним активностима.

-Црни дим се појавио у једном кратком временском периоду, када је овлашћени сервисер подешавао горионик за грејање на мазут, а мазут није коришћен десетак година, што је довело до појаве црног дима. Ми у својим складиштима, као алтернативни енергент, имамо око 350 тона мазута. Нисмо знали какво ће бити снабдевање гасом. Не постоје проблеми, снабдевање гасом је редовно, а мазут чувамо у случају да дође до прекида снабдевања гасом, рекао је градоначелник Пајић.

Глас Подриња

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa