Инфо

24. јануар 2023.24. јан 2023.
Бета

Бета

НБС: Омогућен репрограм пољопривредних кредита и онима који се баве откупом и складиштењем воћа

Извршни одбор Народне банке Србије (НБС) усвојио је данас одлуку којом је омогућен репрограм пољопривредних кредита и дужницима који се баве откупом и складиштењем воћа у циљу, како је наведено, адекватног управљања кредитним ризиком у портфолију пољопривредних кредита у условима отежане пољопривредне производње.

Како је наведено, имајући у виду да је утврђено да су у тренутној фази пољопривредног циклуса услед отежаних околности, а нарочито услед смањене тражње и неповољних кретања цене малина на међународном тржишту, лица укључена у ланац производње и откупа воћа, односно малина, у посебно неповољном положају, омогућен је репрограм обавеза дужницима банке који се баве откупом и складиштењем воћа у хладњачи.

Репрограм обавеза подразумева могућност одлагања измиривања обавеза дужника према банци по основу главнице најмање шест, а највише 12 месеци.

Рок отплате кредита се у случају репрограма продужава тако да износ рате, периодичне обавезе која би се плаћала по истеку грејс периода, утврђен у моменту одобравања репрограма не буде већи од износа пре примене репрограма, а у току трајања грејс периода дужници ће плаћати искључиво уговорену камату.

Право на репрограм могу остварити дужници који на дан 31. маја 2022. године нису били у доцњи дужој од 90 дана по било којој обавези према банци на коју се репрограм примењује, који нису у статусу неизмирења обавеза у тој банци и чија се потраживања не сматрају проблематичним кредитом, односно проблематичним потраживањем у смислу прописа НБС.

Захтев за репрограм дужници могу поднети банци у пословним просторијама банке, електронским путем или поштом, до 30. априла, при чему банке одобравају репрограм дужнику у року од 30 дана од дана пријема захтева.

Наглашено је да НБС усвајањем овог прописа, у сарадњи с Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде, исказује пуно разумевање отежаних околности у којима су се, поред пољопривредних произвођача који се баве производњом воћа, нашла и лица која обезбеђују реализацију производње откупом и складиштењем воћа у хладњачи.

На овај начин остварује се јединствен приступ процесу производње и откупа воћа, односно малина, у целини, са циљем да се тренутне околности превазиђу на оптималан начин, као и да се очува база за даљи развој овог сегмента пољопривреде, објавила је НБС.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa