Инфо

24. јануар 2023.24. јан 2023.
Бета

Бета

Потписан Меморандум о разумевању између Владе и USAID-а на реализацији пројекта 'Боља енергија'

Меморандум о разумевању између Владе Србије и Америчке агенције за међународни развој (USAID) о сарадњи на реализацији пројекта "Боља енергија" у Србији потписан је у уторак, 24.јануара.

Министарка рударства и енергетике Србије Дубравка Ђедовић рекла је да ће сарадња са USAID-ом допринети да се енергетска ефикасност "устоличи" и подсетила да је Србија спровела механизме за повећање енергетске ефикасности пре свега у домаћинствима.

"Један од механизама је и подизање свести и едукацији грађана о томе да је расипање енергије недопустиво", рекла је она.

Нагласила је да су мере Владе у вези са енергетском ефикасношћу донеле резултат и да је уштеда енергије у октобру износила 15 одсто, у новембру седам, а у децембру 9,4 одсто у односу на исте месеце претходне године.

"На тај начин смо схватили да треба да штедимо. Највећа штедња енергије била је у Београду, Новом Саду, Шапцу, Сoмбору и Нишу", рекла је Ђедовић.


Истакла је да је око 1,4 милиона грађана добило право на попуст за рачуне за струју.

Нагласила је да је циљ да се у периоду до 2030. године смањи финална потрошња енергије за око 10 одсто.

"У сектору домаћинства то смањење треба да буде око 20 одсто, а највећи изазов биће стамбене зграде", рекла је она.


Уз помоћ овог пројекта под називом "Боља енергија" који финансира USAID биће омогућено 10 милиона долара на територији целе Србије за његово спровођење.

Према речима Ђедовић, очекује се да ће око 100 хиљада домаћинстава имати корист од овог пројекта.

Амбасадор САД-а у Србији Кристофер Хил рекао је да ће сарадња на пројекту помоћи заштити животне средине и смањити трошкове за енергију самим домаћинствима.

Истакао је да је укупна вредност досадашњих инвестиција САД-а у Србији четири милијарде долара и да је кроз њих отворено више од 30.000 радних места.

Према речима Хила трговинска размена Србије и САД-а је милијарду долара, а реч је о српском извозу услуга у ИТ сектору и од људи који су запослени у америчким фирмама.

USAID-ov програм "Боља енергија" покренут је крајем 2021. године и фокусиран је на помоћ у побољшању енергетске ефикасности на општинском нивоу и повећање коришћења обновљивих извора енергије.

Програм се већ спроводи у више градова широм Србије, укључујући Ниш, Сомбор, Ваљево, Књажевац и Панчево.
Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa