Инфо

25. јануар 2023.25. јан 2023.
Уговор о донацији потписали Њ. Е. амбасадор г. Такахико Катсумата и председник УПМО Здравко Јомкић

Уговор о донацији потписали Њ. Е. амбасадор г. Такахико Катсумата и председник УПМО Здравко Јомкић

Донација Јапана за набавку специјалног возила са рампом намењеног особама са инвалидитетом

Специјално возило са платформом намењено особама са инвалидитеом ускоро ће бити на располагању Удружењу параплегичара Мачванског округа (УПМО) захваљујући донацији Владе Царевине Јапан од 48.730 евра. Уговор о донацији у Градској кући свечано су потписали Њ. Е. г. Такахито Катсумата, амбасадор Јапана у Србији и председник УПМО Здравко Јокић. Град Шабац ће помоћи у трошковима горива и ангажовања возача за специјално возило.

Кроз 246 пројеката за основне потребе становништва у Србији Јапан је од 1999. године донирао више од 15 милиона евра, а у истом периду помоћ Јапана Србији премашује 510 милиона евра.


-Јапан је до сада реализовао 246 пројеката широм Србије из области здравства, образовања, социјалне заштите, животне средине, све у циљу промоције људске безбедности. Дали смо подршку за 11 школа у Шапцу током 2003. године, а наредне смо помогли Основној школи „Свети Сава“ у реконструкцији и доградњи школске зграде. Обезбедили смо медицинску опрему Општој болници 2009. Вежу нас споне пријатељства и надам се да ће оне још јачати у будућности – рекао је након потписивања Његова ексцеленција амбасадор Царевине Јапан у Србији Такахита Кацумате.

Значајан корак у побољшању квалитета живота особа са инвалидитетом (фото: Глас Подриња)


Од првог дана оснивања Удружење параплегичара Мачванског округа тежи да на сваки начин подигне квалитет живота, не само својих чланова, већ свих особа са инвалидитетом на овом подручју, на виши ниво. То није могуће учинити без помоћи пријатеља и донатора, а свака помоћ је јачање мисије које УПМО има у својој основи.

-Потписивање овог уговора је велика част и задовољство. Тешко је наћи речи захвалности за Амбасаду пријатељске државе, ресорно министарство, локалну самоуправу и све који су препознали напоре наше организације да свим особама са инвалидитетом омогући приступачан и за свакодневицу неопходан превоз. Подршка је доказ да је наш рад запажен и користан за све особе са инвалидитетом на подручју Града и Округа. Надам се да ћете сви бити драги гости у нашим просторијама када комби превоз буде у функцији – нагласио је председник Удружења параплегичара Мачванског округа Здравко Јокић.

Циљ актуелног градског руководства је да Шабац буде град будућности, али и град једнаких могућности за све, истакао је градоначелник Шапца др Александар Пајић.

-Ово је свечани дан и искорак у побољшању квалитета живота особа са инвалидитетом. Комби са платформом сигурно ће омогућити да га они на сигурнији и комфорнији начин свакодневно користе, а Град ће помоћи по питању трошкова за гориво и возача. У буџету за 2023. годину наша локална самоуправа предвидела је 322 милиона динара, Град Шабац је лидер у броју права и услуга на нивоу Србије. Доступно је шест права и 12 услуга које становници могу да користе – рекао је градоначелник.

Набавке оваквих возила су још увек изузетно скупе за Министарство и државу генерално, али су изузетно важне и неопходне за особе са инвалидитетом и све оне који не могу без помоћи помагала или другх особа да се крећу.

-Шабац је град будућности, великих потенцијала за развој и град херој, све то он обухвата и зато је задовољство бити овде. Ова донација је вишеструко важна и она неће бити само помоћ у свакодневном кретању Градом, већ ће бити помоћ у остваривању свих потреба и значајно олакшање у доласку особа са инвалидитетом у престоницу, друге градове и општине на значајна дружења, сусрете, састанке. Ово је једно од пет возила овакве врсте у Србији и то показује колико је оно важно за Шабац, али и министарство на чијем сам челу – истакао је Никола Селаковић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања који је присуствовао потписивању уговора о донацији и додао да је Министарство које тренутно предводи само у претходнох години издвојило 18,5 милиона само за потребе особа са инвалидитетом и Удружење особа са инвалидитетом у Шапцу.


-Једно је помоћ удружењима у износу од 2.235.000 динара и око 16,3 милиона динара за помоћ предузећима за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом. У Шапцу је тренутно два таква предузећа, али са кампањом Министарства за рад, социјална и борачка питања, уверени смо да их може бити и више.
  • Представници Министарства и Града у посети просторијама УПМО (фото: Глас Подриња)
  • Континуирана помоћ Јапана Србије као знак пријатељских односа две државе (фото: Глас Подриња)
  • Донација велика помоћ испуњеу мисије УПМО (фото: Глас Подриња)

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa