Инфо

30. јануар 2023.30. јан 2023.
Фото МДУЛС

Фото МДУЛС

Од данас на порталу електронске управе подношење захтева за еДржављанаство и еСагласност

На порталу електронске управе (еУправа) од данас се може поднети захтев за издавање држављанства, личне карте, пасоша и пријаве пребивалишта, саопштила је Канцеларија за информационе технологије и електронску управу.

За Уверење о држављанству, које је до сада издавано на шалтерима општина, може се поднети захтев на Порталу еУправа и преузети у електронској форми у еСандучету или поручити на кућну адресу.
Грађанима је на располагању седам нових електронских услуга Министарства унутрашњих послова (МУП) које омогућавају онлајн давање изјава или сагласности: за издавање личне карте и пасоша малолетном детету, пријем у држављанство Србије малолетног детета, пријаву пребивалишта малолетног детета, Пуномоћје за преузимање пасоша, Сагласност власника непокретности за пријаву пребивалишта пунолетне особе, на адресу некретнине чији је власник или сувласник и Опозив изјаве, пуномоћја или сагласности.

Да би корисник користио услуге еДржављанство или еСагласности, потребно је да буде пријављен на Портал еУправа мобилном апликацијом ЦонсентИД или квалификованим електронским сертификатом, пише у саопштењу.

"На Порталу еУправа електронске услуге МУП-а заказивања термина за лична документа, продужење регистрације возила као и услуга еПлати преко које грађани плаћају таксе и накнаде су једне од оних које грађани највише користе. МиУП је лидер у развоју услуга електронске управе и са услугама еДржављанство и еСагласности допринеће још већој ефикасности, економичности и транспарентности јавне управе", рекао је министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић.

Додао је да, захваљујући електронској размени података, органи државне управе, јединице локалне самоуправе и центри за социјални рад су скоро пет милиона пута вршили увид у податке из евиденција које су у надалежности МУП-а.

Како је рекао, то значи да толико пута грађани нису посећивали шалтере, штампали папире и носили их даље од шалтера до шалтера, већ је државни службеник све то обављао за њих електронским путем.

"До сада смо имали више од десет милиона захтева за све услуге МУП-а које се налазе на Порталу еУправа", рекао је Јовановић.

На порталу плати.еуправа.гов.рс грађани добијају јединствену, обједињену уплатницу коју могу платити картицом, мБенкингом, или у банци односно пошти.

В.д. директора Канцеларије за ИТ и еУправу Милан Латиновић рекао је да су грађани до сада креирали и платили око осам милиона уплатица за поступке МУП-а путем овог система.

"Захваљујући потпуној промени начина плаћања административних такси МУП-а, објављен је Портал плати.еуправа.гов.рс као централно место где грађани добијају јединствену, обједињену уплатницу коју могу платити картицом, мБенкингом, или физички у банци или пошти. Централизацијом административних такси МУП-а смо укинули могућност за злоупотребу, повећали транспарентност процеса и брзину прокњижавања уплате, с обзиром на то да се, захваљујући јединственом позиву на број, уплата одмах књижи и видљива је у систему полицијском службенику", рекао је Латиновић.



Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa