Инфо

30. јануар 2023.30. јан 2023.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Шабац добија нову аутоматску мерну станицу за мерење квалитета ваздуха

Град Шабац добиће нову аутоматску мерну станицу за континуирано мерење квалитета ваздуха. Очекује се да буде постављена на јесен, а биће обезбеђена и три секвенцијална семплера, која ће омогућити мерење ПМ 2.5 и ПМ 10 честица 365 дана у години. Донатор опреме вредне 250 хиљада евра је компанија „Elixir“, саопштено је на конференцији за новинаре у Градској управи.

-Поштујући потребе грађана, али у исто време борећи се за здравији и чистији Шабац, у наредних неколико месеци добићемо на коришћење аутоматску мерну станицу за квалитет ваздуха у граду Шапцу. Директор Завода за јавно здравље и ја смо 26. јануара имали заједнички састанак са власником компаније „Elixir“, која је одлучила да обезбеди опрему и да на управљање Заводу. Сваки грађанин ће у сваком моменту знати какав је квалитет ваздуха у Шапцу, преко рачунара и платформи које ће бити доступне. До сада смо, пошто смо имали полуатоматске мерне станице, морали да чекамо лабораторијске анализе Завода и имали смо кашњење у подацима од седам дана. Мониторинг је показао да је у 2022. години ваздух био треће категорије, те да су неколико пута пређене дозвољене граничне вредности- истакао је градоначелник Шапца др Александар Пајић.

Фото: Глас Подриња

Директор Завода за јавно здравље др Бранко Вујковић навео ја да је план за унапређење мониторинга и извештавање о квалитету ваздуха на територији града креиран 2021. године, те да је то последњи корак у реализацији тог пројекта. Он је рекао да је последњих пет година присутан тренд прекорачења средишњих годишњих вредности за поједине загађујуће материје.

-Трећа категорија значи тзв. прекомерно загађени ваздух, пре свега због повећане концентрације суспендованих ПМ 10 и ПМ 2.5 честица. Ради се о значајном премашивању средње годишње вредности. Поред ПМ честица, присутан је тренд значајног прекорачења концентрације чађи у зимским месецима. Велики проблем је вишеструко узастопно прекорачење максималних дневних дозвољених вредности. Имајући све ово у виду, анализирали смо и на предлог стручњака Завода и шире друштвене заједнице, предлог нове локалне мреже, који ће бити у пуном капацитету имплементиран по инсталацији нове опреме. На мерном месту Ватрогасни дом мерење ће се вршити помоћу аутоматске мерне станице са израчунавањем индекса квалитета ваздуха на сатном нивоу који ће се приказивати на порталу радног назива Еко Шабац. Код нас ће извештавање ићи у облику европског индекса квалитета ваздуха, али ће већ у зависности од боје грађанима бити јасно какав је ваздух, без уласка у даље анализе. Наши стручњаци ће креирати јасне, прецизне јавно- здравствене поруке ко како треба да се понаша, било да су то спортисти, старији са коморбидитетима, или деца која имају наставу физичког напољу у летњим месецима- објаснио је др Вујковић.


Индекс квалитета ваздуха ће се израчунавати на основу показатеља које ће генерисати аутоматска мерна станица. На том мерном месту је, као и у Геронтолошком центру, забележено највеће загађење, те очекују да ће то показати ко су доминантни индустријски, али и други загађивачи.

Мерна места у Шапцу
-Ново мерно место је Чавић где ће се узоркивати ПМ честице континуирано, 24 сата, током целе године.
-Мерно место Бенска бара биће унапређено новим секвенцијалним узоркивачем који ће омогућити што прецизније инфомације о стању тзв. ПМ честица. Мерење ће се вршити континуирано, 24 сата, током целе године.
-Мерно место Завод за јавно здравље добија секвенцијални узоркивач са анализом ПМ честица.
-Мерно место Геронтолошки центар- унапређење постојећег са проширењем параметара који ће се мерити са амонијаком и флуороводоником и новим секевенцијалним узоркивачем који ће омогућити прецизну анализу броја и типа честица ПМ 10 и ПМ 2.5.
-Мерна места Аутобуска станица и Касарна су активна, остаће као и до сада.
-Мерно место Агенције за заштиту животне средине налази се код Опште болнице.
Глас Подриња

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa