Инфо

30. јануар 2023.30. јан 2023.
Pixabay

Pixabay

Произвођачи млека тражиће од министарке смањење увоза и минималну цену од 80 динара за литар

Председник Удружења произвођача млека из Баната Вукашин Баћина изјавио је данас да ће 1. фебруара на разговорима са министарком пољопривреде, шумарства и водопрвреде Јеленом Танасковић затражити увођење квота за увоз млека и минималне откупне цене млека од 80 динара по литру.

Он је за Бету рекао да ће од Танасковић затражити и да се премија за млеко повећа са садашњих 10 на 20 динара.

На листи захтева је и да се уговори о закупу државног земљишта продуже за још десет година.

Баћина је рекао да прерађивачи смањују цену млека и да је Млекопродукт из Зрењанина, коме он продаје млеко, за првих 15 дана јануара смањио откупну цену млека са 70 на 50 динара.

"Главни проблем је код Имлека који је увозник млека из млекаре у Пољској и Мађарској и који то млеко продаје као домаће јер је преко амбалаже за домаће млеко прелепио само етикету да потиче из Пољске. Та млекара увози велике количине и ствара вишак на тржишту док не обори откупне цене и не уништи до краја домаће фармере", рекао је Баћина.

Додао је да је држава забранила извоз домаћег млека, а дозволила Имлеку да увози, док не угаси све домаће фарме крава, а тада ће за млеко тражити 300 до 500 динара.

Баћина је рекао да домаћи произвођачи млека продају тај производ у бесцење, а сточна храна је, због прошлогодишње суше, прескупа и нема је довољно.



Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa