Инфо

31. јануар 2023.31. јан 2023.
Марија Живковић и Лука Станимировић (Фото: Глас Подриња)

Марија Живковић и Лука Станимировић (Фото: Глас Подриња)

Хумани ученици Медицинске школе у Шапцу

Марија и Лука: Желимо да други следе наш пример

Ученици Медицинске школе „Др Андра Јовановић“ из Шапца, Марија Живковић и Лука Станимировић, верују да су хуманост и емпатија највеће људске вредности, те у складу са тим убеђењем учествују у различитим акцијама које промовишу и подстичу бригу о другима.

Као будући здравствени радници желе да буду позитивни примери у својој средини. Наглашавају да њихови вршњаци који похађају Медицинску школу у Шапцу деле сличне ставове, што их додатно мотивише и подстиче да буду ангажованији.

Заједничким деловањем ученика са управом школе и наставним кадром, у протеклом периоду прикупљене су животне намирнице за Народну кухињу, у Хуманитарној акцији „Фондације Хумано срце Шапца“ „Даруј слаткиш“ прикупљени су слаткиши за децу из осетљивих друштвених група.

Волонтери из школских секција „Фармацеутикус кремус“ и Апотекар-чувар народног здравља на Дан школе продајом козметичких производа, израђених у школској фармацеутској лабораторији, прикупљали су средства намењена хуманитарним активностима у текућој школској години, те на овај начин дали свој допринос.

Ученица Марија Живковић је члан школског Тима за хуманитарне акције, и како наводи, прикључила се како би следила свој пут и личним примером подстакла друге да учине нешто слично.

-Ученици и професори се труде да све оно што радимо буде за друге. Емпатија и хуманост је оно што карактерише ученике наше школе. Наравно да је то природно, ипак смо будући здравствени радници. Свако од нас се труди да да свој допринос у рализацији различитих активности. Мислим да је то драгоцено и да треба неговати код ученика такав став – каже Марија. Напомиње да су професори подршка и „ветар у леђа“ за све њихове замисли.

Свака повратна информација о успешно реализованој акцији је посебна радост, а највећа награда је осмех и осећај да су својим гестом помогли другима.

-Не може да вам буде тешко, или да не желите да учествујете у хуманитарном раду. Време никада није проблем. Увек у распореду постоји време за све што желите – појашњава млада Шапчанка.

Ученик Лука Станимировић као председник Ученичког парламента уверен је да су овакве акције суштина припреме ученика за племенито занимање чији су пут одлучили да следе.

-Верујем да као школа треба да будемо пример и другим образовним установама у граду, да подстичемо емпатију, хуманост и развијамо сарадњу и колегијалност. Верујем да ове особине одлукују наше ђаке. Желим да истакнем ангажованост Ученичког парламента и учешће у различитим активностима. У сарадњи са Тимом за хуманитарне акције реализовали смо бројне иницијативе и идеје – рекао је Лука уз наду да ће у наредном периоду обухват заинтересованих средњошколаца бити већи, а самим тим и активности. Као председник ученичког парламента поносан је на своје другарице и другове.

-Сигуран сам да ћемо нове акције спровести у дело, јер ученици су мотивисани, поседују ентузијазам, идеје. Школа има традицију и настојимо да сачувамо репутацију добре образовне установе. Ученици и наставно особље су тим. Без подршке директорке, управе, наставног и ненаставног кадра ученици заиста не могу сами. Значи нам када препознају наше идеје које заједно реализујемо – потврђује Лука Маријину констатацију о сарадњи средњошколаца са запосленима.

-Професорка Верица Матовић поставила је темеље Тима за хуманитарне активности школе. Уз наставу константно анимира ученике да се прикључе, искажу своје потенцијале и буду део организације различитих догађа. Сада је на челу тима професор Срђан Лукић који нам је такође велика потпора.


Тим за хуманитарне активности и волонтери


„Када је далеке 1946. године доктор Андра Јовановић поклонио Шапцу зграду, у њој је почела да ради Државна школа за медицинске сестре. Генерације ученика и запослених који су од тада прошли кроз ову школу имали су врло јасан задатак, наставити неговање традиције доброчинства које је др Андра својим даривањем започео. И данас школа, сходно својој мисији, има посебну улогу у остваривању ових задатака.

Подстицање и неговање хуманих вредности у будућем професионалном простору, препознато је као потреба и зато је у школи 2010. године формиран Тим за хуманитарне активности. У сарадњи са Ученичким парламентом као делом овог тима, реализујемо акције на које смо посебно поносни (Традиционалана акција „Помоћ Народној кухињи“, Хуманитарној акција „Фондације Хумано срце Шапца“ „Даруј слаткиш“, „Чепом до осмеха“, „Школе отвореног срца“,).

Ангaжуjући свoje индивидуaлнe кaпaцитeтe (знaњe из рaзличитих прeдмeтa, искуствo стeчeнo извaн шкoлe, кao и интeлeктуaлнe, eмoциoнaлнe и сoциjaлнe спoсoбнoсти) волонтери наше школе припремају се да у будућем професионалном и животном простору у заједници, заузму место које им као одговорним младим људима и здравим личностима припада. На Тиму за хуманитарне активности је да настави да их у томе подржава.“


М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa