Инфо

3. фебруар 2023.3. феб 2023.
Фото: Бета

Фото: Бета

Отворен Национални центар за подршку оболелим од рака дојке и грлића материце, први у Србији

Прва фаза рада Националног центра која започиње данас, а односи се на пружање искуствене помоћи и подршке путем бесплатне телефонске линије 0800 40 40 40 и лично у центру од стране едукованих искуствених консултаторки, жена које су завршиле своје лечење и едукацију из области онкологије од стране стручњака, чланова УМОС-а.
Први Национални центар за подршку и едукацију оболелим од рака дојке и рака грлића материце отворен је у петак у Београду у просторијама Дома здравља Стари град на Топличином Венцу, уочи обележавања Светског дана борбе против рака.

Центар је, како је речено на конференцији за новинаре, резултат дугогодишњег рада и посвећености Женског центра "Милица" и подршке здравствених професионалаца, институција и друштвено одговорних компанија, појединаца "који су имали слуха да препознају пројекат посвећен женама које пролазе тежак пут до излечења".

Председница Женског центра "Милица" Весна Бонџић истакла је да је Национални центар "круна тринаестогодишњег континуираног рада овог удружења".

"Током свих ових година едуковали смо се и напредовали, борећи се да квалитет наших услуга према корисницама буде бољи и професионалнији. Посебан акценат у нашем раду ставили смо на заступање потреба пацијенткиња и развијање партнерства са стручњацима. Наш консултативни тим чини 13 експерата из области онкологије, који су велика подршка нашем раду и иницијативама", рекла је Бонџић.


Такође, навела је да подршку иницијативама Центра и велику улогу у едукацији имају и чланови Удружења медикалних онколога Србије (УМОС).

"Осим пацијенткињама и члановима њихових породица, овај Центар ће бити и велика подршка здравственом систему који веома често не може да одговори на прави начин потребама онколошких пацијената у вези са информисањем и подршком кроз процес лечења", рекла је она.


Бонџић је нагласила да је за одрживост Националног центра изузетно важна подршка представника државних институција, која свакако постоји, али се у наредном периоду треба развијати у партнерски однос у циљу унапређења квалитета лечења и живота онколошких пацијената.

Помоћник министара здравља Србије Мирсад Ђерлек рекао је да ће Министарство морати да буде много "агресивније" када је у питању превенција рака дојке и грлића материце.
Фото: Бета

"Планирамо да правимо кампању вакцинације ХПВ вакцином. Позивам жене да се јављају на превентиве гинеколошке прегледе, а један од основних циљева ће бити да се приђе становништву када је ова тема у питању", рекао је он.


Истакао је да је статистика показала да је већи број превентивних прегледа покретним мамографом па ће бити набављено више тих апарата.

Прва фаза рада Националног центра која започиње данас, а односи се на пружање искуствене помоћи и подршке путем бесплатне телефонске линије 0800 40 40 40 и лично у центру од стране едукованих искуствених консултаторки, жена које су завршиле своје лечење и едукацију из области онкологије од стране стручњака, чланова УМОС-а.

Жене које ће радити са женама и члановима њихове породица, прошле су и обуку из области комуникологије и рад са психотерапеутима како би што квалитетније пружиле подршку новооболелима и члановима њихових породица док пролазе кроз процес лечења.

Поред бесплатне телефонске подршке, радним даном од 10 до 14 часова, моћи ће и лично да се дође у центар.

Заказивање доласка у центар одвијаће се кроз комуникацију са лекарима Дома здравља Стари град и на телефон 0606612672, како би се очувала приватност жена и чланова породица којима је подршка потребна.

На заштити осетљивих података пацијенткиња радило се у сарадњи са адвокатском канцеларијом специјализираном за ту врсту делатности, тако да ће центар бити под њеним менторством све време трајања едукација.

Женски центар Милица има потписан Меморандум о сарадњи и са превентивним центром Дома здравља Стари град са којим ће спроводити и едукације о важности редовних прегледа и обуке самопрегледа.

Очекује се да се овај пројекат, као пример добре праксе и сарадње, имплементира и у другим местима, међу којима су Суботица, Врање, Ариље, Врњачка Бања и Крагујевац.


Предуслов за тако нешто јесте, према речима Бонџић, едукација и зато је наредна фаза рада Националног центра формирање Академије за искуствене консултантске и теренске сараднике кроз коју ће проћи чланице удружења из тих градова.
Бета

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa