Инфо

6. фебруар 2023.6. феб 2023.
Др Драган Миловановић 1956 – 2023.

Др Драган Миловановић 1956 – 2023.

IN MEMORIAM

Др Драган Миловановић 1956 – 2023

Неписано биолошко правило да се човек за долазак и одлазак са овог света не пита, а то се сведочи кад је одлазак са овог света изненадан и болан. Ову истину посведочило је изненадно напуштање овог света др Драгана Миловановића, анестезиолога шабачке болнице „Др Лаза К. Лазаревић“ 5. фебруара 2023. године.
Доктор Драган је био човек благе нарави, милог лика, ненаметљивог осмеха и драгоценог учинка повређенима и оболелима којима је у оквиру своје професије указивао помоћ.

Свет је угледао у Шапцу 18. априла 1956. године. Детињство и ђачко доба провео је у Шапцу уобичајено са својим вршњацима. Школовање му је очекивано беспрекорно текло. По завршеној шабачкој Гимназији 1975. године уписао се на Медицински факултет у Београду. Студије медицине су му протекле очекивано успешно, али је он из личних побуда прекинуо да би се бавио новинарством и фолклором, кореографијом у културно уметничким друштвима у Србији и у Француској. Медицини, тој великој љубави, Драган се вратио 1991. године. Обавезни лекарски стаж обавио је у Шапцу да би од 1992. до 1994. био на добровољном раду у Ратној болници у Милићима, Република Српска, где је остављао веома убедљив траг на све којима је указивао помоћ.

У шабачкој болници запослио се 1994. године. Његова посвећеност послу и пацијентима награђена је одобравањем специјализације из анестезиологије са реаниматологијом у шабачкој болници, коју је завршио 2002. године. Вредан и омиљен у колективу, задобио је поверење од колега и надлежних да буде постављен на место начелника Службе за анестезију у оквиру шабачке болнице од 2004. до 2011. године. Своје велико знање ставио је у функцију болнице и пацијената. Дивним осмехом је пленио и пацијенте и сараднике, наглашеном толерантношћу решавао је све спорне ситуације које су у раду анестезиолога неизбежне. За њега није било да нешто неће, да нешто не може, да за неког нема времена и да сваки проблем својом топлом душом на задовољство свих реши.

У неспокојном времену у коме је живео, светињу породице ставио је изнад свега. Супрузи Цици је био ослонац у сваком тренутку,ћеркама Емилији и Катарини узор за њихова потоња чињења. Емилија се определила за татину професију, постала је лекар а ускоро и лекар специјалиста гинеколог, а Катарина да правду дели уписала је Правни факултет у Београду.

Иако је ушао у сујетну професију, каква је лекарска, о његовој сујети нико није имао примедаба јер она углавном није постојала. Са тим ореолом часно и стручно проживео је у шабачкој болници 28 година. Пензионисан је 18. априла 2022. године, чиме је престао његов плодоносан рад и остао траг код свих који су његове врлине поштовали и ценили.

Његова друга љубав је био фолклор коме је такође посветио добар део живота као играч, кореограф и председник шабачког КУД „Абрашевић“ у коме је био исто успешан као и у професији.
Др Драган Миловановић, драги колега, омиљени лик и непоновљив шабачки анестезиолог, све савременике је непретенциозно задужио да га се сећају као сејача добра и жетвеника здравља својим пацијентима.

У име свих и за све, вечна му хвала и Бог да му душу прости, за праштање ако има.

Прим. др Предраг Тојић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa