Инфо

7. фебруар 2023.7. феб 2023.
Бета

Бета

Демостат: Компаније из ЕУ убедљиво највећи инвеститори у Србији

Европска унија (ЕУ) је од 2010. до 2021. године, према подацима НБС и Завода за статистику, била највећи трговински партнер Србије, и више од 63 одсто укупног броја страних директних инвестиција у Србију дошло је од компанија са седиштем у ЕУ, објавио је данас Демостат.

Како је наведено, подаци Европске комисије, Међународног монетарног фонда и Завода за статистику Србије о трговинској размени са ЕУ показују да се укупна трговина Србије од 2010. до 2021. године одвијала око ЕУ, као окоснице српске спољнотрговинске размене.

Тако је укупна трговина Србије са ЕУ током 2021. године достигла 30,28 милијарди евра, што је 23 одсто више него 2020. године.

Додаје се и да је извоз у ЕУ који је Србија остварила у 2021. години, поставио нови рекорд када је у питању укупна вредност извоза ка Унији.


Прецизирано је да је у 2021. години, када се српска привреда суочавала са последицама прве године пандемије корона вируса, забележен укупан извоз од скоро 14 милијарди евра, чиме је превазиђен претходни рекорд у извозу ка ЕУ, из преткризне 2019. године, који је износио 11,4 милијарде евра.

Забележен је и значајан раст покривености увоза из ЕУ, па је тако 2021. године 85 одсто српског увоза робе из Уније било покривено извозом из Србије ка ЕУ.

Међу земљама чланицама ЕУ као посебно значајни трговачки партнери Србије истичу се Немачка, Италија, Мађарска, као и Румунија. У ове земље Србија највише извози своје робе, док из Немачке и Италије највише увози робу.

Подсећа се и да је током 2010. године ЕУ налазила на убедљивом првом месту највећег спољнотрговинског партнера Србије са скоро 10 милијарди евра вредности размене.

На другом месту, али са далеко мањом вредношћу, тада су се нашле земље ЦЕФТА са нешто више од две милијарде вредне спољнотрговинске размене, а затим и Русија са мало више од 1,6 милијарди евра.

Кина и САД налазиле су се на четвртом, односно петом месту листе, а затим су следиле Турска и Швајцарска.


Од 2011. до 2013. године рангирање по земљама највећим партнерима је остало непромењено, с тим да је значајно порасла вредност спољнотрговинске размене са Русијом и Кином, које су и даље остале на трећем, односно четвртом месту по вредности размене.

Демостат наводи да је све то време вредност спољнотрговинске размене Србије и ЕУ стабилно расла и чврсто остајала на првом месту, да би 2015. године достигла вредност од преко 17 милијарди евра.

Оваква ситуација остала је све до 2020. године када је Кина померила Русију са њеног стабилног трећег места највећих спољнотрговинских партнера Србије и са вредности робне размене од око три милијарде евра пласирала се на треће место.

Коначно, 2021. године спољнотрговинска размена са ЕУ достигла је 30,28 милијарди евра и тако потврдила своју позицију највећег спољнотрговинског партнера Србије.


Другопласирани партнер Србије по вредности робне размене остају земље ЦЕФТА споразума и након 11 година, али у обиму који је 2021. године за првопласираном ЕУ заостајао за више од 25 милијарди евра.
Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa