Инфо

17. фебруар 2023.17. феб 2023.
Узгајивачи свиња: Расте откупна цена товљеника, поскупеће месо у продавницама

Узгајивачи свиња: Расте откупна цена товљеника, поскупеће месо у продавницама

Узгајивачи свиња у Србји најавили су данас неминовно поскупљење меса у продавницама јер расте откупна цена свиња, а понуда на домаћем тржишту је све мања јер се нагло затварају фарме свиња.

Власник фарме из Жиче код Краљева Зоран Милићевић изјавио је да је цена товних свиња почела да расте и тренутно је око 270 динара по килограму, а да је дуго била око 180 динара.

"Некада сам узгајао 80 крмача, а сада имам 25. Свиње су се дуго продавале у бесецење и фармери не могу више да издрже, па је у околини Краљева угашено доста фарми", рекао је Милићевић.

Узгајивач свиња из Стапара код Сомобора Ненад Радин рекао је да је смањио број крмача са 60 на 30 и размишља да ли да још смањује.

"Тенутно имам 150 прасади и не знам да ћу их ускоро све продати, а да не остављам ни једно за тов. Губици по товљенику су претходних годину-две дана били од 3.000 до 7.000 динара, а да се не урачуна рад, потрошена струја, амортизација машина које су коришћене за производњу хране, лечење", рекао је Радин.

Истакао је да би минимална цена товљеника која би обезбедјивала рентабилну производну требало да буде 300 динара по килограму.

Републички завод за статистику саопштио је пре неколико дана да је број свиња од 1. децембра 2021. године до 1. децембра 2022. године смањен 6,9 одсто.

Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa