Инфо

27. фебруар 2023.27. феб 2023.
Фото: http://vladimirci.org.rs/web/istorija-i-tradicija-posavotamnave/

Фото: http://vladimirci.org.rs/web/istorija-i-tradicija-posavotamnave/

Историја и традиција Посавотамнаве

Манастир Каона – крштење по ранохришћанском обичају

Ова сакрална грађевина, која се налази у атару истоименог села и заштићена је као непокретно културно добро – споменик културе, сеже у средњи век. Наиме, подигнута је у 14. веку, а прва црква саграђена на овом месту датира из друге половине 11. века.

Према народном веровању, манастир Каона задужбина је Иконије, сестре Милоша Обилића. За овај манастир везане су бројне интересантне чињенице: у њему се крштење одвија по ранохришћанском обичају такозваним погружењем, тј. потпуним потапањем особе која се крсти у воду. Крштење се обавља у манастирској крстионици у специјално креираном базену у облику крста. И сама крстионица је урађена у ранохришћанском стилу и прва у Србији после седам векова, по узору на крстионице из града Тебе у грчкој области Тесалија. Посвећена је првом српском просветитељу Светом Сави.

(Фото:http://vladimirci.org.rs/web/istorija-i-tradicija-posavotamnave/)


Још једна од занимљивости везана за ову светињу: у манастиру се налазе честице моштију више светитеља: Свете Петке – Параскеве, Светих апостола Јакова и Тимотеја, Светог великомученика Димитрија Солунског, светих исцелитеља Пантелејмона, Козме и Дамјана, светих великомученица Варваре, Екатарине, Анастасије и Христине и других светитеља.

Садашња манастирска црква, која је посвећена Светом Архангелу Михаилу, изгађена је на темељима старе цркве 1892. године, у византијском стилу. Зидана је циглом на каменом темељу, у који су узидани сви споменици са монашког гробља које се налазило у манастирској порти. Иконе и фреске које се могу видети у главној цркви манастира Каона дело су иконописаца Драгана Марунића и Николе Лубардића.

У склопу манастирског комплекса налази се и црква Светог Вазнесења, подигнута 2011. године. Она је изграђена по узору на првобитни храм, о чијем се изгледу и величини сазнало на основу археолошких ископина у оквиру постојеће цркве из 1892. године. Многи сигурно не знају да се баш у овој цркви налази прва фреска блаженопочившег патријарха српског Господина Павла.

Још једна интересантна чињеница -у природном амфитеатру, подно цркве, налази се извор свете воде из којег вода тече право у крстионицу. За ову воду, сталне температуре 11 степени, стручњаци кажу да спада у најквалитетније у Србији.

Текст и фото: http://vladimirci.org.rs/web/istorija-i-tradicija-posavotamnave/

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa