Инфо

28. фебруар 2023.28. феб 2023.
Црква Св. апостола Луке у Јаловику (Фото:Туристичка организација општине Владимирци; www.daibau.rs)

Црква Св. апостола Луке у Јаловику (Фото:Туристичка организација општине Владимирци; www.daibau.rs)

Историја и традиција Посавотамнаве

Црква Св. апостола Луке у Јаловику – богомоља на месту некадашње цркве

Ова сакрална грађевина је почела да се зида 1935. године, на старом сеоском гробљу, односно на месту претходне богомоље из 1864. године. Претходну цркву је оштетио земљотрес, а пошто је била подигнута на трошном терену била је склона паду.

Нова, садашња црква, рађена је по пројекту инжењера Александра Бучина из Шапца. Предузимач је био Шимун Франовић Далматинац, под надзором инжењера Боривоја Костића из Београда. Завршена је 1938. године и освећена малим јерејским освећењем.

Надгробна плоча Нинка Милошевића (Фото:Туристичка организација општине Владимирци; www.daibau.rs)


У питању је једнобродна грађевина са пространим олтаром на источној страни и нешто ужом припратом на западу над којом се издиже двоспратни звоник. Фасаде су вертикално подељене масовним пиластрима са степенастим капителима између којих су смештени прозори, портали и окулуси. У унутрашњости грађевине, која је прегледна и осветљена, изложене су иконе на лиму, дела Љубомира Марковића. На западну фасаду уграђена је надгробна плоча посавског кнеза Нинка Милошевића.

У пространој порти, у њеном северном делу, је стара камена часна трпеза из претходне цркве, гроб јереја Нинка Марковића, пароха који је био заслужан за подизање јаловичке цркве.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa