Инфо

21. март 2023.21. мар 2023.
Фото: Маида Јусуфовић

Фото: Маида Јусуфовић

Нови развојни програм ПРО представљен у Шапцу

Програм „ПРО - Локално управљање за људе и природу“ представио је планиране активности које ће уз подршку Владе Швајцарске у вредности од 9 милиона евра бити спроведене у периоду од 2023. до 2026. године.
Фото: Представници локалних самоуправа

Регионалном представљању које је одржано 21. марта 2023. године у Шапцу присуствовали су представници и представнице локалних самоуправа и центара за социјални рад из Лознице, Крупња, Малог Зворника, Љубовије и Шапца.

Програм ПРО ће допринети побољшању квалитета живота грађана и грађанки кроз унапређење локалног управљања, социјалне укључености и заштите животне средине у до 99 градова и општина из Шумадије, западне, источне и јужне Србије, навео је виши службеник за добро управљање на програму ПРО Драган Младеновић.
Фото: Драган Младеновић

„Програм има снажну подршку кључних партнера на националном нивоу, пре свега Министарства државне управе и локалне самоуправе у области локалног управљања, затим у области социјалног укључивања Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, и у трећој области Министарство заштите животне средине”, истакао је Младеновић.


Поред техничке подршке и активности изградње капацитета, програм ће обезбедити и бесповратна средства за пројекте локалних самоуправа и организација цивилног друштва, посебно у циљу бољег одговора на потребе рањивих група.

„Директни корисници подршке програма ПРО биће локалне самоуправе, центри за социјални рад и друге локалне институције, као и организације цивилног друштва и грађани и грађанке Србије, нарочито рањиве групе, са фокусом на особе са инвалидитетом, Роме, децу и породице, старе и омладину, а посебно неформалне сакупљаче секундарних сировина”, навела је службеница за социјално укључивање на програму ПРО Наташа Ивановић.

Фото: Наташа Ивановић

Конкретне активности ће, између осталог, укључивати тренинге за запослене у локалним самоуправама, обуке за доносиоце одлука на локалном нивоу, подршку унапређењу пружања јавних услуга, еУслуга и отворених података, као и побољшању услуга социјалне заштите, здравства и образовања и локалног управљања животном средином.

„Локалне самоуправе ће добити подршку за израду локалних политика и процедура уз учешће грађана и грађанки, али и за спровођење пројеката и пилотирање активности из локалних планских докумената. Посебан сет активности односицће се на оснаживање и учешће младих”, навела је службеница за добро управљање на програму ПРО Маида Јусуфовић.


Програм „ПРО - Локално управљање за људе и природу“ подржава Влада Швајцарске у сарадњи са Владом Србије, а спроводи Канцеларија уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у партнерству са Дечијим фондом Уједињених нација (УНИЦЕФ), Популационим фондом Уједињених нација (УНФПА) и Програмом Уједињених нација за животну средину (УНЕП).

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa