Инфо

30. март 2023.30. мар 2023.
Prva pomisao na pomen Švajcarske je uređen sistem, očuvana priroda, ukusna čokolada i švajcarski sir (Фото: Лука Корошец)

Prva pomisao na pomen Švajcarske je uređen sistem, očuvana priroda, ukusna čokolada i švajcarski sir (Фото: Лука Корошец)

Пет разлога да посетите Швајцарску

Ово су само неки од разлога због чега треба да Швајцарску уврстите у својих топ десет дестинација за путовање
Прва помисао на помен Швајцарске је уређен систем, очувана природа, укусна чоколада и швајцарски сир. Имао сам прилику да се непосредно уверим да су ове тврдње оправдане и сасвим тачне. Пут у ову западноевропску земљу био је посебан доживљај за мене. Од самог путовања авионом, до обиласка Швајцарске и свaкодневних утисака.

Пут авионом је најпрактичнији и можете купити авио карте по веома повољним ценама, ако их резервишете на време. Приступачан смештај, такође, можете путем боокинга обезбедити.

Најуређенија држава


Швајцарска је једна од најуређенијих држава по питању очувања и заштите природе, посебно зеленила и паркова. Једна од занимљивости јесте што се ова земља придржава правила рециклаже, те веома воде рачуна о начину одлагања отпада, средини и окружењу у ком живе.


Библиотеке на отвореном


Место које је оставило најјачи утисак на мене јесте библиотека на отвореном. У центру Солотурна постоји библиотека у великом парку крај реке Ааре, где грађани остављају и позајмљују књиге, што је за мене било неочекивано и фасцинантно.


Нетакнута природа


Луцернско језеро, једно од највећих швајцарских језера, у ком је вода прозира и чиста као море, посебно је по својој лепоти и окружењу. Веома је ретко у нашим крајевима видети тако нетакнуту природу. Мост који се протеже изнад плавичастог језера назива се Капеллбрüцке, а са њега пружа се јединствен поглед на језеро, те је и уједно најлепши призор планина Пилатус. Платформа за посматрање природе је место на које морате посетитии, јер фантастичан поглед на пејзаж је загарантован.


Села су рај на земљи


Сеоски туризам је веома развијен, а што уједно доприноси и унапређењу пољопривреде. Оно што је мене фасцинирало јесу сеоска места у овом подручју која зову “Рај на земљи”. Швајцарска има богату културну и историјску баштину. Позната је као држава која је најмање ратовала у историји, те је постала синоним за неутралност. Многима је позната по производњи сирева, чокоалда и сатова. Отуда и изрека „Тачан као швајцарски сат“.


Храна за тело и душу


Наравно, препоручујем сваком ко буде у прилици да посети Швајцарску да проба њихове кроасане. Комбинација укуса и мириса је посебна гастрономска арома за све сладокусце. Ваздушасти, лагани, мирсини маме вас да узмете још један. Једном речју, прелепи.


Ово је само делић онога што Швајцарска нуди. У складу са вашим интересовањима можете посетити ресторане, кафиће, пaркове, музеје, природне лепоте и друга знаменита места.

Текст и фото: Лука Корошец

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa