Инфо

3. април 2023.3. апр 2023.
Љубица Илић (Фото: Глас Подриња)

Љубица Илић (Фото: Глас Подриња)

Бабица Љубица Илић 36 година помаже да бебе у Шапцу дођу на свет

„Дивно је радити у породилишту. Све је мање стресних ситуација. Жене долазе упућеније, едукованије. Најважније нам је да имамо добру сарадњу са мајком. Неретко после првог порођаја чујемо „никад више“, али дођу опет. Када све прође добро, када беба јако заплаче, то је најлепше“ наводи Љубица Илић , бабица запослена у служби за гинекологију и акушерство Опште болнице „Др Лаза К. Лазаревић“
Љубица Илић, бабица са 36 година искуства, запослена је у служби за гинекологију и акушерство Опште болнице „Др Лаза К. Лазаревић“. Ни сама не зна колико је беба дочекала за све ове године, али са многим родитељима је остала у контакту, а још више је оних који је препознају када је сретну.

Порођај је за сваку мајку посебно искуство. Углавном им остане у лепом сећању, али има и другачијих ситуација. Бабице су ту да олакшају те тренутке и помогну да све протекне најбоље могуће.

-Дивно је радити у породилишту. Важан је тимски рад, да се допуњујемо, да функционишемо као једно, јер другачије не би ни могло. Рађање бебе је нешто најлепше на свету и тако треба да буде за сваку мајку. Бабице проводе највише времена са трудницама у болници. Лакше им је када причамо са њима, бодримо их, насмејемо их. Све је мање стресних ситуација. Жене долазе упућеније, едукованије. Имају више извора информација, имају интернет, лакше размењују искуства са другима. Сваки порођај је за себе, али углавном су други или трећи лакши од првог, каже Љубица.

Прошле године је рођено чак 85 дечака више него девојчица. Наша саговорница каже да, ипак и код нас пролази време када су мушка деца била жељенија од женске.

Бити бабица је нешто најлепше. Помоћи жени да се породи, донети бебу на свет, први пут сам и плакала и смејала се и дрхтала


-Све је мање парова којима је битно да дете буде мушко и који рађају док не дођу до мушког. Са друге стране, похвално је и лепо што је све више младих одлучује да има треће дете. Недавно смо имали и жену која се породила осми пут. Сећам се и година када смо у смени имали по пет, шест порођаја и тако три смене. Сада се деси да прође дан, а да се не роди ниједно дете, каже Љубица и додаје:

-Прошле године смо имали и 15 пари близанаца, а тројке памтим да су рођене пре 20ак година. Било је лепих и лаганих порођаја, а имали смо више дечака. Последњих неколико година прво су се рађали дечаци, некада се веровало да је то предзнак рата. Сада је прво стигла девојчица, сумира Љубица утиске из године која је остала за нама.

Било је и неколико случајева током прошле године да труднице не стигну до породилишта. Порађале су се код куће, у санитету, у аутомобилу. Радило се, углавном, о вишероткама, али раније је и то било учесталије.


-Раније смо имали и случај да се жена породи на чардаку, па се пењу мердевинама по њу и дете. Сада је све ређе да се дете роди ван породилишта. Некада се и царски рез радио у изузетним случајевима, а сада је то доста чешће, што је добро, јер је тако сваки потенцијало ризичан порођај безбеднији. Епидурал је постао уобичајен и подржавам то. Тако је много лакше, мање је напора и зашто би жену нешто болело, ако не мора да је боли. Сећам се када нам је пре 30ак година дошла жена пред порођајем, која је имала срчану ману и није смела да се напреже. Дошао је анестезиолог, др Тојић и рекао да ће јој дати спиналну анестезију. Радили су јој царски рез, а била је будна. Ми смо били у чуду, заједно са њом. Сада су такве процедуре нормалне, наводи Љубица.

Са напретком медицине постало је практично немогуће и да се погреши пол детета, односно да се родитељи изненаде на порођају.

Порађала своју снаху, али и три генерације једне породице
Током 36 година радног снажа Љубица је породила и своју снаху, супругу свог сина, када је родила њихову прву ћерку.
-Замолила сам колегиницу да буде ту, али када ме је доктор позвао инстинктивно сам навукла рукавице, пришла и прихватила дете. Тек када сам је спустила постала сам свесна да је то моја унука и почела сам да се тресем. Била сам ван себе. Памтим и да сам као млада бабица породила једну жену која ме касније звала и да порађам жену њеног сина, а када је та беба одрасла и њу сам породила. Три генерације у једној породици.


-Када жена редовно иде на прегледе, не могу више да се десе превиди. Сада доктори веома прецизно одреде и килажу бебе пре порођаја, каже Љубица.

Стресне ситуације се дешавају. Љубица истиче да је најважније да мајка сарађује, а као добра ствар се показала и школица родитељства, коју у Шапцу организује Дом здравља.

-Буде и непријатних ситуација. Мајке некада нису свесне у потпуности шта се дешава, ни како све треба да протиче. Ја моје припремим на то да ће бити горе, него што ће заиста бити, па им после буде лакше. Најважније нам је да имамо добру сарадњу са мајком. Школица родитељства је добра и труднице би требале чешће да иду тамо, да науче како да дишу, да чују како ће изгледати када до порођаја дође.

Дешава се да не иде све како треба, али ми морамо да будемо прибрани. Увек је ту доктор, две бабице, читав тим. Уколико је порођај кренуо раније спреман је и инкубатор и транспорт до Београда. Тек када се све заврши ми можемо да дамо себи одушка и онда буде и дрхтања и суза, каже Љубица.

Доктор јесте важан за сваки порођај, али многи ће се сложити да је још важније уз себе имати поуздану бабицу.

Љубице се често сете и када оду из породилишта шаљу јој фотографије и снимке беба, честитке за празнике. Некада тај контакт траје и годинама и прати како дете расте.


-Неретко после првог порођаја чујемо „никад више“, али дођу опет. Често ми се мајке јаве на улици, некада их препознам, а некада и не. Лакше заборавим када све прође добро. Мене је порађала другарица из разреда, а тада колегиница бабица. Лепо је и када поред себе имате познато лице. Имамо и колегиницу по којој је једна мајка дала име својој ћерки. Бити бабица је нешто најлепше. Помоћи жени да се породи, донети бебу на свет, први пут сам и плакала и смејала се и дрхтала. Ту се ради о два живота – и мајке и бебе. Када све прође добро, када беба јако заплаче, то је најлепше, наводи Љубица.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa