Инфо

20. април 2023.20. апр 2023.
Прва од три радионице (Фото: Глас Подриња)

Прва од три радионице (Фото: Глас Подриња)

Прва радионица у оквиру пројекта "Биосол +"

Прва од три радионице „Примена обновљивих извора енергије у свакодневном животу“, као прва у низу активности у овиру пројекта „Биосол +“ одржана је данас у Тренинг центру на Летњиковцу. Пројекат „Биосол +“ наставак је пројекта Биосол који је трајао у период од 2019-2021. године као програм прекограничне сарадње Србије и Хрватске у ком учествују градови Шабац и Нова Градишка.

Маријана Видић Полетов (Фото: Глас Подриња)


-ЛАГ (Локална акцијска група) Западна Славонија, као партнер на пројекту "Биосол +" довео је овде 15 пензионера, представника Удружења панзионера са нашег подручја. Они су чули предавање о обновљивим изворима енергије. Ми као ЛАГ се темељимо на лидер принципу и окупљамо 10 јединица локалне самоуправе. Драго нам је да је Шабац препознао нас као добре партнере. Први заједнички пројекат је успешно завршен и сада настављамо сарадњу. Ми смо претежно рурално подручје и покушавамо да окупимо што више интересних група. Због тога смо занимљиви када је реч о обновљивим изворима енергије, од биомасе, соларних панела и свих других извора које нам даје природа, рекла је Маријана Видић Полетов, водитељка ЛАГ-а Западна Славонија.

Данашња радионица организована је за пензионере и удружења. Сутра ће гости Тренинг центра бити просветни радници и ученици, а у понедељак привредници и пољопривредници.

Ивана Мићовић (Фото: Глас Подриња)


-Пројекат које је град Шабац са градом Нова Градишка потписао још пре три године и који је прошле године завршне у првој фази, добио је наставак у виду пројекта "Биосол +" који такође има за циљ промицију енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије. Тема је веома актуелна, поготову сада у време енергетске кризе. Имамо веома леп и важан задатак да испромовишемо значај ове теме од најмлађе генерације до најстарије, рекла је Ивана Мићовић,пројектни асистент и секретар Скупштине града Шапца.

Данас предавање пензионерима и удружењима (Фото: Глас Подриња)


Укупна вредност пројекта „Биосол +“ – употреба биомасе и соларне енергије као обновљивих извора одрживе и ефикасне енергије за самосталне комплексе са самосталном сврхом је 338.999,94 евра. Од тога је за град Шабац издвојено 148.329,25 евра.

Током прве фазе Биосола на Летњиковцу је изграђена котларница на биомасу на коју је повезано шест објеката социјалне намене, на ОШ „Стојан Новаковић“ и на Тренинг центар постављени су соларни колектори, на народну кухињу постављен је термо солар, док је у вртићу уграђена топлотна пумпа. На тај начин овај део Летњиковца постао је тзв. енергетски независно острво.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa