Инфо

25. април 2023.25. апр 2023.
За Слободана Грујичића ово је био повратак на бодибилдинг сцену након шест година паузе (Фото: Глас Подриња)"

За Слободана Грујичића ово је био повратак на бодибилдинг сцену након шест година паузе (Фото: Глас Подриња)"

Слободан Грујичић: Бодибилдинг као стил живота

Преко ноћи ми се пробудила жеља да се припремим за такмичење и за три месеца дијете и тренинга успео сам поново да постигнем завидну форму. Дијета је сурова, заснива се на високом уносу протеина, редукованом уносу угљених хидрата и манипулацији здравим мастима. Прави зенит у овом спорту долази тек после 30. године
За Слободана Грујичића ово је био повратак на бодибилдинг сцену након шест година паузе. Предстоји му Првенство Балкана које се организује овог викенда у Скопљу. Такмичења су у организацији IFBB, најпризнатије интернационалне бодибилдинг федерације.

-Направио сам паузу од шест година, током којих сам радио у иностранству. Међутим, страст и љубав према спорту се не гасе тако лако. Преко ноћи ми се пробудила жеља да се припремим за такмичење и за три месеца дијете и тренинга успео сам поново да постигнем завидну форму, прича Слободан.
Иако је током паузе радио као персонални тренер и практично све време тренирао, каже да се знатно разликује обичан тренинг од бодибилдинга. Припреме за такмичење изискивале су два тренинга дневно и ригорозну дијету од које није одступио ниједног тренутка.

-Дијета је сурова, заснива се на високом уносу протеина, редукованом уносу угљених хидрата и манипулацији здравим мастима. За доручак поједем 15ак беланаца, некада уз то бејби спанаћ, а ако тај дан једем масти онда 20 до 30 грама бадема. Два до три сата касније следи протеински шејк, а затим чвсти оброк у виду меса и некада салате. Месо је бело пилеће и то 300 до 350 грама и имам таквих пет оброка дневно. Последњи оброк пре спавања су поново беланца, 10 до 15. После сваког тренинга пијем протеински шејк са глутамином који спречава да дође до кетаболизма, односно разградње мишића. Углавном пре првог оброка радим кардио тренинг, зато што се тако троши „најлење“ сало, оно које се најтеже скида и убрзава се метаболизам. Тренирам два пута дневно, прво кардио, а затим са теговима, наводи Слободан.

Слободан Грујичић завршио је Високу пољопривредну школу, а након тога IFBB академију за бодибилдинг тренера, а у Дубаију, где је радио, стекао је и сертификат за персоналног тренера трећег нивоа. Тренутно ради у „Еуфорији“ као фитнес менаџер и персонални тренер.
-Радим са људима који желе да промене нешто у свом животу. Три године сам радио у Дубаију и то је сасвим друга димензија и посла и живота. Међутим, што се тиче навика код људи када је вежбање у питању, полако их стижемо. Све више људи почиње да вежба. Живи се брзо, људи су под стресом и ово им је начин да се опусте. Свакоме препоручујем да вежба минимално три пута недељно од 45 до 60 минута, каже Слободан Грујичић.


Истиче да је бодибилдинг један од најтежих спортова. Представља стил живота и људи често у заблуди мисле да бодибилдери само подижу тегове и показују мишиће. Неретко се за овај спорт везују и недозвољене супстанце.

-Имамо допинг контроле као и сви други спортисти и као што и у сваком другом спорту постоји допинг постоји и код нас, али код кога буде откривен за њега се све мења. То не треба мешати са суплементима. Суплементи су саставни део наших припрема и то су витамини, минерали, протеини, аминокиселине. Свако може да се бави овим спортом. Ствар је приступа и да има праву особу да га води. Мора да постоји јака мотивација. Са годинама је тело спремније. Прави зенит у овом спорту долази тек после 30. године. Тада постоји права мишићна зрелост, тако да није касно ни да неко почне да се спрема и после 25. Наравно да за озбиљнији ниво треба да прође неко време и не може се постићи за неколико месеци, наводи Слободан.

Слободан је на такмичењу у Новом Саду наступио за Алфа боди тим из Београда, који води Лепомир Бакић.

Шабац нема свој клуб и има само три активна бодибилдера. Слободан се нада да ће њихови успеси навести младе да се више заинтересују за овај спорт.


-Последњих година у Србији је бодибилдинг у експанзији, али још није на нивоу као у Европи и у свету. Тамо су буџети много већи и од овог спорта може простојно де се живи. Већи је фонд награда, више је медијски испраћено. Државе и градови улажу у бодибилидинг. Међутим, у односу на оно што је било пре шест година, сада је и код нас све на вишем нивоу, каже Слободан.

Слободан је први пут наступио на бодибилдинг такмичењу 2014. године и тада је заузео шесто место. Две године касније био је трећи на Купу Србије, као и на Првенству Балкана, док је на Интернационалном купу у Аранђеловцу освојио прво место. После тога уследила је пауза, која је трајала све до сада.

На овогодишњем Купу Србије у бодибилдингу, одржаном недавно у Новом Саду, три шабачка бодибилдера су остварила запажене резултате. Александар Цветковић освојио је злато у категорији класик до 180 центиметара, а Срба Лазић у категорији физик преко 182 центиметра. Слободан Грујичић се окитио се две сребрне медаље, у категоријама класик гејм и класик бодибилдинг преко 180 центиметара.


Шабачки бодибилдери, Срба Лазић и Слободан Грујичић су на Првенству балкана у Скопљу, одржаном 22. и 23. априла, освојили су златне медаље.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa