Инфо

12. мај 2023.12. мај 2023.
Драгана Игњатовић, Фото: Приватна архива

Драгана Игњатовић, Фото: Приватна архива

Шапчанки Драгани Игњатовић награда за играчку за децу „Мали палеонтолози“

Када рад инспиришу деца и дају му високу оцену, успех је загарантован. Шапчанка Драгана Игњатовић освојила је треће место са играчком „Мали палеонтолози“ на традиционалном конкурсу за најбоље дидактичко средство у категорији играчка, игра и збирка текстова за децу, у организацији Удружења васпитача Београда.

Драгана је завршила струковни мастер на Високој школи струковних студија за васпитаче у Шапцу и у вртићу „Срећко“ у оквиру Предшколске установе „11. април“ ради осам година, а то јој није прва награда. Кроз креативан рад осмишљава нове начине да децу мотивише да истражују свет знања и активно прате путоказе који ће их до тог света одвести.

Кад деца истражују и награђују
Тако се у дечијим главама рађају идеје које васпитачима изнова пружају изворе инспирације.
-Мало је рећи да је играчка „Мали палеонтолози“ привукла дечју пажњу. Поред ње је увек било деце која су истраживала. Није било неопходно ни објаснити процес игре, све им је било јасно. Само сам их усмерила када су постављали делове диносауруса на сталак, јер постоји ознака на магнетима како би се олакшало повезивање на тај начин. Деца су сама дошла на идеју да од кинетичког песка праве јаја диносауруса. Дала сам им додатно ситне играчке диносауруса од којих су са кинетичким песком правили фосиле.

Кроз тимски рад, деца се упознају са занимањем палеонтолога, Фото: Приватна архива


Поред тога, имали су могућност да пластифициране облике јаја усмере ка извору светлости и уоче чије се врсте младунче назире у том јајету, што је додатни вид игре. Тада је један дечак редом набрајао врсте диносауруса, повезујући та пластифицирана јаја са истим играчкицама- објашњава Драгана, која је 2019. освојила другу награду Удружења васпитача за играчку на тему „Људско тело“.

Деца су била укључена и у саму израду тако што су и они припремали папир за каширање, каширали, бојили. Пошто је средство већим делом прављено у кућним условима, подршку у фарбању елемената имала сам и од мог петогодишњег сестрића Васе


-Поред колега и чланова жирија, најмлађи посетиоци из околних вртића су дошли организовано са својим васпитачима. Осим жирија и нас учесника међусобно, деца су такође имала могућност да гласају. Највећа награда ми је њихово признање, а од њих имам највише оцене. Иако је ова играчка заузела треће место, ја сам испуњена као да је освојила прво. Превазишла сам своје могућности. Сматрам је врло квалитетном и у естетском и у васпитно- образовном смислу- наводи Драгана.

Мали кустоси и подршка сестрића
Дидактичко средство направљено је од кашираног папира и картона, сталак за његово постављање од пластичне цеви за воду, а кутија у којој се налази од картона. Процес израде диносауруса је трајао седам дана у континуитету.

У кутији са кинетичким песком се налазе његови остаци које би деца помоћу четкица пронашла, сакупила и очистила их, а затим, посматрајући ознаке на магнетима, повезивала са истим ознакама на сталку, формирајући комплетан скелет диносауруса Тираносауруса рекса.


Као помоћно средство се налази слика склопљеног скелета и краћи текст са сликама о фосилима и диносаурусима. Деца могу да отискују по кинетичком песку задњим ногама диносауруса или ситним играчкама диносаурусима, тако формирајући фосиле.

Подршка деце
битан фактор, Фото: Приватна архива


-Кроз тимски рад, деца се упознају са занимањем палеонтолога, стичу сазнања о изгледу и особинама диносауруса, као и значења речи фосил. Ово дидактичко средство код деце подстиче когнитивни развој, логичко мишљење, фину моторику шаке и прстију, прецизност... Настало је као подстицај дечјег интересовања за диносаурусе. Један дечак у групи је често говорио о њима, доносио играчке, сваки његов одевни комад садржи барем једну слику диносауруса. Након поставке скелета, као кустос, испричао је својим другарима све што зна о диносаурусима, а посебно о врсти Тираносауруса рекса.

Деца су била укључена и у саму израду тако што су и они припремали папир за каширање, каширали, бојили. Пошто је средство већим делом прављено у кућним условима, подршку у фарбању елемената имала сам и од мог петогодишњег сестрића Васе.

-Захвална сам и својој колегиници Јелени Вујанић и њеном супругу Вељку, такође Шапчанима, који су увидели колико сам истрајна у изради и помогли ми тако што су направили сталак за диносауруса. Желела сам да буде тродимензионалан, као експонат у музејима. Такве слике су ми биле полазна идеја- додаје Драгана.
Д. Д.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa