Инфо

22. мај 2023.22. мај 2023.
Социјална синергија“ добитник Националне награде за друштвено одговорно пословање “Ђорђе Вајферт”

Социјална синергија“ добитник Националне награде за друштвено одговорно пословање “Ђорђе Вајферт”

„Социјална синергија“ добитник је Националне награде за друштвено одговорно пословање “Ђорђе Вајферт”, коју додељује Привредна комора Србије компанијама које се у пословању истичу по принципима друштвене одговорности, на етичан, транспарентан и одржив начин воде бригу о запосленима и њиховим породицама, екологији, заједници у којој послују
Предузеће за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом „Социјална синергија“, једно од два која је основао Каритас Шабац, освојила је прво место у категорији мала и микро привредна друштва. Награда је уручена Мирољубу Николићу, директору Каритаса Шапца на свечаности у Привредној комори Србије.

Социјална Синергија је конкурисала са пројектом бесплатног прања веша за социјално угрожено становништво. Кроз пројекат бесплатне услуге прања, сушења, пеглања и достављања веша за социјално угрожено становништво, где се на годишњем нивоу ове услуге процењују на преко 700.000, динара,
Социјална синергија била је похваљена и за социјалне циљеве запошљавања и професионалне рехабилитације особа са инвалидитетом.

Додела признања


- Срећни смо што је наша идеја коју реализујемо већ више од 10 година препозната као велики допринос заједници и суграђанима у потреби. Препознавање наше Социјалне Синергије од стране Привредне коморе Србије, и награђивање овако престижном наградом у нама буди понос и задаје одговорност да у нашим циљевима истрајемо као друштвено одговорно предузеће на услузи социјално угроженим лицима и локалној заједници кроз Социјалну Синергију. Два су аспекта нашег пројекта - један је запошљавање особа из угрожених социјалних група, превасходно особа са инвалидитетом. А други аспект су бесплатне услуге прања, сушења и пеглања веша за социјално угрожено становништво, превасходно за старе особе, немоћне, особе са инвалидитетом и сиромашне - поручио је Мирољуб Николић, директор Каритаса Шапца.

Михаило Весовић, директор Сектора за интернационализацију ПКС, истакао је да традиција награде „Ђорђе Вајферт“ потврђује да је за привреднике тема друштвено одговорног пословања постала изузетно значајна и да све више малих и средњих предузећа увиђа важност ефеката свог пословања на локалну заједницу и породицу.

- Нема одрживости привреде без одрживости друштва. Није могуће имати усклађен живот уколико пословни живот није направљен по мери сваког запосленог али и по мери локалне заједнице - поручио је Весовић поздрављајући добитнике ових престижних признања.

Социјална синергија - Препозната снага социјалног предузетништва
Предузеће за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом „Социјална Синергија“ д.о.о. Шабац пружа услуге хемијског чишћења и прања веша, као и одржавања хигијене простора. Захваљујући великој емпатији и стручности у раду са корисницима, укључивању и оснаживању особа из рањивих група нашег друштва, ово предузеће је добар пример друштвено- одговорног пословања.

Оснивач Социјалне Синергије, Каритас Шабац, дужи низ година познат је као лидер у социо-предузетничким активностима, не само у Републици Србији, већ и у региону, а сервис за хемијско чишћење и прање веша постоји већ десет година.

- Када смо покретали “ Социјалну Синергију” имали смо два циља, први је био да помогнемо социјално угроженом становништву кроз услуге бесплатног прања веша, док је други циљ био да помогнемо женама у осамостаљивању, враћању достојанства, јачању самопоуздања и економске независности кроз радно ангажовање, каже Мирољуб Николић, директор Каритаса и додаје да су управо први запослени биле жене које су напуштале “сигурне куће” и самохране мајке, које су веш прале у својим домовима за новчану надокнаду.



Николић истиче да је право на рад једно од основних људских права сваке особе, укључујући и особе са инвалидитетом.

- Социјална Синергија данас запошљава 23 особе, са тенденцијом раста броја запослених. Од укупног броја запослених, 15 је особа са инвалидитетом који раде са нашим члановима стручног тима. Како бисмо помогли да што већи број људи у Шапцу оствари право на рад, морамо на тржишту бити конкурентни квалитетном услугом, што свакако поседујемо“, каже Николић.

Клијенти Синергије су велике стране компаније са високим захтевима по питању хигијене у својим просторијама, потом јавна предузећа попут Топлане, Завода за јавно здравље, Паркинг сервиса објашњава Николић и додаје да је заштита животне средине подједнако важна као и заштита права особа са инвалидитетом, те су сва средства која се користе за чишћење сертификована и еколошка. Са поносом истиче да је компанија недавно набавила возило за доставу веша као и комби за трансфер запослених на терен за чишћење, што ће унапредити квалитет услуга и довести нове клијенте.

Националну награду за друштвено одговорно пословање ПКС додељује од 2007. године. Признање се додељује сваке друге године.

Циљ конкурса је афирмација вредности друштвено одговорног пословања и ширење свести да није довољно радити само у економским оквирима већ треба већу пажњу посветити локалној заједници, заштити животне средине, задовољству и безбедности запослених, као и социјалним питањима.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa