Инфо

23. мај 2023.23. мај 2023.
Глас Подриња

Глас Подриња

У Шабачком позоришту одржан Јавни форум: Стратегија развоја урбаног подручја Шапца

Данас је у Шабачком позоришту организован јавни форум под називом Стратегија развоја ураног подручја града Шапца, где су присуствовали представници Градске управе града Шапца и Канцеларије уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) и Програма ЕУ за локални развој (ЕУПРО+).

- Форум је замишљен као разговор изеђу стручњака и грађана који су заинтересовани за развој града. У питању је размена идеја, припрема за израду стратегије која ће бити збир пројектних идеја које би могле бити реализоване у будућности и које би требало да узму у обзир све делове друштва, каже Дејан Вујић, самостални саветник у Градској управи за географски информациони систем.
Дејан Вујић, самостални саветник у Градској управи/Глас Подриња

Како наводи Виктор Вељовић, менаџер сектора за развој капацитета, Програм ЕУ ПРО ПЛУС „тренутно је највећи донатроски програм у Републици Србији, вредан 40 милиона евра, који финансира Европска Унија, а који, у парнерству за европске интеграције, спроводи Канцеларија УН за пројектне услуге УНОПС.
Виктор Вељовић, менаџер сектора за развој капацитета/Глас Подриња

- У оквиру програма имамо за циљ изградњу капацитета на свим нивоима за територијални развој, самим тим, и увођење националног модела територијалног развоја који је део обавеза прикључивања Евроспкој унији кроз поглавље 22. На овај начин тестирамо инструменте територијалног развоја који су потписани од стране ЕУ као део кохезионе политике. Циљ ових радионица је тестирање стратегија урбаног развоја, истакао је Вељовић.
Према речима Александра Јовановића, начелника Градске управе, Шабац тежи буде активни учесник „четврте индустријске револуције“ и да се развија по принципима паметног града.
Александар Јовановић, начелник Градске управе Шапца/Глас Подриња

- Као град, улажемо у паметну инфраструктуру, енергетику, саобраћај, образовање, здравство и подстичемо приватни сектор да иде тим путем. Настојимо да промовишемо развој у свим областима уместо неконтролисаног раста, расипања и економије обима, разумевајући и прихватајући чињеницу да то у овом тренутку није лако оствариво, али да свако путовање почиње једним кораком. Високо ценимо подршку коју нам на том путу пружају УН и ЕУ, ангажујући стручњаке разних профила који са нашим људима раде на препознавању и остваривању наших стратешких циљева, истакао је Јовановић.
Изложба основаца у холу Шабачког позоришта/Глас Подриња

У холу Шабачког позоришта организована је изложба радова ученика седмог разреда из ОШ „Николај Велимировић“ и ОШ „Мајур“ на тему „Мој град у будућности“.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa