Инфо

25. мај 2023.25. мај 2023.
Кинески сликари у Шабачкој гимназији (Фото: Глас Подриња)

Кинески сликари у Шабачкој гимназији (Фото: Глас Подриња)

Пејзажи виђени кичицом кинеских сликара у Шабачкој гимназији

У оквиру прославе девете годишњице Конфуцијевог института у Новом Саду, сликари из Кине, награђивани и признати уметници, Мо Сијаовеи и Лан Јао, отворили су у четвртак у свечаној сали Шабачке гимназије изложбу „Кинески и српски пејзажи виђени кичицом кинеских сликара“. Уједно су одржали радионицу, кратак курс кинеског сликарства, за ђаке из те и Школе примењених уметности. Шабачка образовна установа је партнер Института већ шест година.
Директорка гимназије Маријана Исаковић са уметником(Фото: Глас Подриња)

-На обострано задовољство сарадња траје, препознати смо као партнер у Кини, наша школа се редовно представља на њиховим програмима, ја сам путовала у Кину са просветном делегацијом. Организовали смо бројне тематске културне манифестације, јер се курс који се одржава код нас зове „Кинески језик и култура“. Сваке године имамо неколико манифестација везаних за кинеску културу и народ. Ове године други пут ученица путује у далеку Кину да усаврши знање кинеског језика. Кинески се редовно учи у школи, а резултат је да је око 50 деце научило тај језик. Ђаци одлазе у Кину, добијају стипендију њихове државе- истакла је директорка Шабачке гимназије Маријана Исаковић.

Радионица са ученицима (Фото: Глас Подриња)

Подсећа да су једне године имали прославу Кинеске нове године са учитељима из Кине, приређена је церемонија чаја, приказани традиционални плесови. Редовне су изложбе кинeских сликара, калиграфа, уметника... Тако је било и овог пута. Ученици су могли да виде радове, али и увере се у вештину уметника који се баве калиграфијом.
Умеће сликара (Фото: Глас Подриња)

Ђак Школе примењених уметности, друга година, смер фирмописац, Вукашин Ђукановић, навео је да се упознао са другачијим приступом од оног на који је навикао.
Вукашин Ђукановић (Фото: Глас Подриња)

-Ово је нов, другачији вид уметности за мене, деифнитивно бих пробао овако нешто. Разликује се у потпуности од оног како сам навикао да радим, барем тако изгледа. Знао сам како они раде, али први пут то видим уживо. Њихов приступ је лишен сложености, као да хоће да докажу шта желе на јако једноставан начин, да једним потезом кажу много. Код нас је уметност мало изгубила смисао, некако се не прати традиционалан приступ који они прате и то ми се допада- објаснио је Вукашин.


Ученица прве године Шабачке гимназије Марија Младеновић сматра да је то прилика да се научи нешто ново и прошире видици.
Марија Младеновић (Фото: Глас Подриња)

-Задовољство ми је што имамо прилику да видимо ове радове и да нас уведу у технике које користе. Ја се први пут сусрећем са овако нечим, ново је за нас. Технике ми се допадају, изгледа веома занимљиво. Имала сам прилику да пробам и научим нешто ново, јер су нам приближили њихову традицију и могли смо боље да их упознамо- нагласила је Марија.

Изложени радови (Фото: Глас Подриња)

Поводом девете годишњице Конфуцијевог института, директорка Шабачке гимназије присуствоваће централној прослави у суботу у Новом Саду.
Д.Д.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa