Инфо

26. мај 2023.26. мај 2023.
Гимназијалци у улози едукатора (Фото: Глас Подриња)

Гимназијалци у улози едукатора (Фото: Глас Подриња)

Ђаци у Теслином свету на Сајму науке у ЦСУ

Теслин трансформатор, роботи, микроскопи, микробит, епруветe на радионицама и едукативним предавањима, са низом занимљивих питања и одговора, обележили су последњи дан Фестивала „Никола Тесла“ у Центру за стручно усавршавање (ЦСУ), када је организован Сајам науке. Представници шабачких основних и две средње школе, као и Академија струковних студија, демонстрирали су знање и креативност.
Награђени најбољи на ликовном конкурсу (Фото: Глас Подриња)

Уз пригодан музички програм који су извели ученици ОШ „Вук Караџић“, манифестација је отворена уручењем признања најбољима на ликовном конкурсу посвећеном великом научнику.
Радови инспирисани Теслом (Фото: Глас Подриња)

-У млађој категорији награђене су ученица Милица Максимовић, 4/2, Основна школа „Вук Караџић“, учитељица Татјана Чолић и Ана Васић, 3/3, ОШ „Стојан Новаковић“, учитељица Сања Лекић. У старијој категорији најбољи су били радови ученика: Василија Вучковића, 5/2, ОШ „Јанко Веселиновић“, наставница Радмила Бајић, Валентине Петровић, 8/1, ОШ „Краљ Александар Карађорђевић“, наставник Чедомир Туцић, који је био ментор и награђеној Дуњи Танацковић, 7/1 из исте школе- навела је стручна сарадница у ЦСУ Ивана Богићевић.

Одсек за медицинске и пословно- технолошке студије (Фото: Глас Подриња)

Фестивал отвара низ програма који ће у наредном периоду бити посвећени Николи Тесли, уз ангажовање струке и младих нараштаја. Оснивање Теслиног клуба на иницијативу Теслине научне фондације из Филаделфије омогућило је ЦСУ да допринесе афирмацији његовог дела.

-Желимо да подстакнемо иновативне и проактивне професоре да се кроз презентацију Теслиног лика и дела афирмишу у научном и истраживачком раду. Истовремено, тако ћемо мотивисати и ученике да се баве научним и истраживачким радом, да развијају логичко и критичко размишљање. Потрудићемо се да будемо пример добре праксе и иницирамо оснивање Теслиних клубова у другим градовима и срединама, јер су управо они генератори развоја младих научника и истраживача у земљи и иностранству- истакао је директор Центра за стручно усавршавање Бранко Филиповић.


Александра Остојић из Основне школе Мајур показала је како се може испрограмирати дечја игра.
Александра Остојић (лево) (Фото: Глас Подриња)

-На малом џепном рачунару који се назива микробит испрограмирали смо дечју игру „Камен, папир, маказе“ и још мноштво програма уз помоћ наших наставника. Ти програми могу да се инсталирају на два или више микробита, па да се деца играју и науче нешто ново кроз игру- објаснила је Александра.


Лазар Војиновић, ученик петог разреда Основне школе „Ната Јеличић“, презентовао је вожњу дронова.
Лазар Војиновић (Фото: Глас Подриња)

-Показао сам шта све дрон може да изведе, како се врти у круг, окреће, па поново полети, има много могућности. Три- четири месеца смо се припремали, прошли смо на Окружно такмичење у управљању дроном, заузели треће место, па смо на Републичком заузели седмо место- испричао је Лазар.


Приче о осталим занимљивим изумима ђака читајте у наредним бројевима и на порталу Гласа Подриња.
Д.Д.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa