Инфо

14. јул 2018.14. јул 2018.
Ускоро могуће колективне тужбе потрошача

Ускоро могуће колективне тужбе потрошача

Ускоро ће бити омогућене колективне тужбе у свим случајевима када је угрожен колективни интерес потрошача, што ће бити омогућено изменама Закона о парничном поступку, најавио је данас министар трговине Расим Љајић.
Љајић је рекао за РТС да је то решење и раније било предвиђено, али да је та одредба закона била оспорена на суду, док ће сада бити омогућена колективна судска тужба у свим случајевима где је угрожен колективни интерес.


Он је казао да ће то пуно значити у случајевима када појединци због високих судских трошкова немају интерес да покрећу тужбе, а заједничка штета је огромна.

"На, пример, када због напонске мреже страдају електрични уређаји у домаћинству можете колективно да тражите надокнаду, затим у случају путовања и туристичких агенција, рачуна који нису реални, хране ако су људи имали здравствене проблеме. Постоји читав низ случајева где је угрожен колективни интерес".

Љајић је казао да на том решењу ради, пре свега, Министарство правде и да ће то бити велики искорак за потрошаче да остваре своја права.
Tanjug

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa