Инфо

9. август 2018.9. авг 2018.
Аконтна цена за сунцокрет 23,60 динара, коначна се још не зна

Аконтна цена за сунцокрет 23,60 динара, коначна се још не зна

(Бета) - Највећи прерађивач и откупљивач сунцокрета у Србији "Викторија логистиц" у власништву МК групе објавила је аконтну цену за откуп овогодишњег рода те уљарице која ће за килограм износити 23,60 динара плус ПДВ.
Остали откупљивачи, односно уљаре, још нису објавиле услове откупа, али већ годинама уназад углавном прате потезе "Викторија логистике" па се тако очекује и сада.

"Тек је почетак жетве и у овом тренутку не можемо говорити о коначној цени. Изашли само са аконтном ценом и условима пријема, а ускоро ћемо кренути да објављујемо и дневне цене", изјавио је за агросмарт.нет директор "Викторија логистике" Младен Јовановић.

Нагласио је да је аконтна цена привремена, а да ће се ова компанија спрам кретања на тржишту определити за коначну.

"Услове откупа одређујемо на основу цена у окружењу. Мимо њих не можемо да формирамо наше цене, јер сва су околна тржишта постала систем спојених судова и условљени смо тиме", рекао је Јовановић.

Прошле године пољопривредници су добијали аконтне цене које су биле од 33 до 36 динара са ПДВ-ом, а коначна цена била је 35,5 динара (плус ПДВ за правна лица), навео је портал.

Према сазнањима агросмарт.нет портала, "Викторија" планира да откупи око 200.000 тона сунцокрета, а следећи највећи купац у Србији је "Бимал" из Брчког, који прерађује ту уљарицу у "Сунцу" из Сомбора и који ће откупити око 150.000 тона.

Од 8.000 до 10.000 тона купиће уљара "Банат" Нова Црња, а око 6.000 тона компанија "Геби" из Чантавира.

Директор Фонда за жито Вукосав Саковић изјавио је за агросмарт.нет да се очекује веома добар род и да ће сунцокрета "бити и за извоз".

"Засејан је на 245.000 хектара, а према садашњем стању род би могао да буде изванредан. Очекује се принос од преко три тоне по хектару, односно око 750.000 тона. Домаћи прерађивачи прерадиће између 600.000 и 650.000 тона, а остатак ће ићи на страна тржишта", казао је Саковић.


Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa