Инфо

22. август 2018.22. авг 2018.
Произвођачи сунцокрета незадовољни са ценом откупа

Произвођачи сунцокрета незадовољни са ценом откупа

Независна асоцијација пољопривредника Србије незадовољна је односом уљара према пољопривредницима у Србији и понуђеном ценом од 28,5 динара по килограму сунцокрета и најавила "непопуларне мере" уколико се држава не укључи у решавање тог проблема.
"Сматрамо да је понуђена цена испод реалне тржишне вредности и да представља резултат картелског понашања, договарања цена и новоуспостављених монопола у преради и извозу сунцокрета. Највећа уљара у Србији врши притисак на остале уљаре да изадју са истом ниском ценом, иако је сама у предности у односу на њих, с обзиром на мање трошкове у процесу производње уља", наводи се у саопштењу за јавност Асоцијације.
Додаје се да цена сунцокрета испод 35 динара по килограму "није реална", а да понуђена цена не покрива трошкове производње и, уколико се хитно не реагује, деловаће дестимулишуће на пољопривредне производјаче да се у будућности опредељују за ту пољопривредну културу.
Захтевали су од Владе Србије, Министарства трговине и Министарства пољопривреде да се укључе у решавање тог "горућег проблема" и да заједно са уљарама и пољопривредним производјачима покушају да пронадју хитно решење.
"У супротном, пољопривредници окупљени у Независној асоцијацији пољопривредника Србије биће принуђени да се определе за непопуларне мере и начине исказивања незадовољства", пише у саопштењу.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa