Инфо

13. јун 2024.13. јун 2024.
Фото: Завод за јавно здравље Шабац

Фото: Завод за јавно здравље Шабац

Мале богиње (Morbilli) у Мачванском округу

(Сл.Гласник РС 15/16, 68/2020 и 136/2020) за боравак деце у предшколским и школским установама, као и у установама за смештај деце без родитељског старања. Неопходно је да дете буде комплетно вакцинисано свим предвиђеним вакцинама према узрасту, осим у случају постојања привремене или трајне контраиндикације, коју утврђује доктор медицине односно Стручни тим за контраиндикације.

Применом живе атенуисане вакцине, остварује се заштитни ниво антитела у 85% деце која су вакцинисана након навршених 9 месеци, у 95% код деце са навршених 12 месеци, па чак и 98% код деце вакцинисане са 15 месеци и касније. Серолошке студије показују да се код 99% особа које су примиле 2 дозе вакцине у узрасту након навршених 12 месеци живота развио адекватан имунолошки одговор. Вакцине индукују дуготрајан имунитет.


Прва доза вакцине даје се са навршених 12 месеци, а другу дозу треба дати пред полазак у школу са 6 година како стоји у Правилнику о програму обавезне и препоручене имунизације становништва против одређених заразних болести.

Обухват вакцинисаних треба да буде преко 95% да би колективни имунитет био висок и тако се смањује могућност продирања вируса у исти и оболевање.

Морбили су један од водећих узрока смртности деце у свету. Према подацима СЗО, морбили су водећи узрок смртности на глобалном светском нивоу који је у првој деценији 21. века, већим делом спречен вакцинацијом деце у детињству.

Мале богиње (Морбилли) доводе до пада имунитета који може да траје неколико недеља и то је разлог повећане осетљивости на друге инфекције, а посебно на инфекције које узрокује Стрептокок (Стрептоцоццус пнеумониае).

Компликације се јављају у око 30% пријављених случајева, а чине их инфекције средњег уха, дијареје, пнеумоније, слепило и постинфективни енцефалитис (1 на 1000 случајева), као и субакутни склерозирајући паненцефалитис (1 на 100.000 случајева). Компликације су са тежом клиничком сликом код млађих од 5 и старијих од 20 година.

Ризик од развоја компликација након инфекције вирусом морбила је за одређене ентитете неколико десетина пута већи него након примања вакцине.

Родитељи малишана који не желе да заштите своје дете од малих богиња су и сами вакцинисани од исте.

РАЗМИСЛИТЕ ЈОШ ЈЕДНОМ И ВЕРУЈТЕ СВОМ ПЕДИЈАТРУ!

др Драгана Радојичић помоћник директора за послове јавног здравља из облати епидемиологије и микробиологије
Завод за јавно здравље Шабац

Најновији број

11. јул 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa