Инфо

21. јун 2024.21. јун 2024.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Батут: Најава топлотног таласа

Институт за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" издао је упозорење за најављени топлотни талас у периоду од 20. до 29. јуна. Како је наведено, по препорукама Светске здравствене организације, топлотни талас је појава од најмање три узастопна дана када је максимална дневна температура ваздуха изнад дефинисане критичне вредности.

-У наредних десет дана постоје услови за појаву топлотног таласа у периоду од 20. до 23. јуна на терирорији јужнобачког, севернобанатског, средњобанатског и јужнобанатског округа, а потенцијално и на територији Града Београда, севернобачког, западнобачког, сремског, мачванског, колубарског, косовскомитровачког, косовскопоморавског, косовског, подунавског, поморавског, расинског и борског округа. Прогнозиране вредности максималне дневне температуре ваздуха у категорији веома опасне појаве очекују се на територији јужнобачког и мачванског округа 21. јуна, а Града Београда, јужнобачког, средњобанатског округа 22. јуна. На северу и у појединим западним, јужним и централним деловима Србије очекују се вредности максималне дневне температуре ваздуха у категорији опасне појаве у периоду од 20. до 23. јуна, наводи се у саопштењу.

Прогнозиране вредности максималне дневне температуре ваздуха у категорији веома опасне појаве очекују се на територији јужнобачког и мачванског округа 21. јуна, а Града Београда, јужнобачког, средњобанатског округа 22. јуна. На северу и у појединим западним, јужним и централним деловима Србије очекују се вредности максималне дневне температуре ваздуха у категорији опасне појаве у периоду од 20. до 23. јуна.

Очекиване максималне дневне температуре ваздуха по окрузима, као и нивои упозорења на очекиване термичке услове за период 20. до 24. јуна 2024. године приказани су у табели.

Фото: ИЗЈЗС Батут


Зелено: Без упозорења: зона термалног комфора безбедна по здравље; овај период би требало искористити за обезбеђивање техничких услова и комуникацијских канала

Жуто: Потенцијално опасни временски услови - слаби изгледи за појаву екстремних појава, које би могле значајније да поремете базичну физиолошку равнотежу организма. У овој зони термалног комфора неопходно је предузимање мера превенције, у случају наменског излагања спољашњим микроклиматским условима, попут: повишене температуре ваздуха, високог процента релативне влажности ваздуха, смањене брзине струјања ваздуха као и повећаног индекса УВ зрачења. Постоји потенцијална опасност од сунчанице и топлотне исцрпљености

Надокнада течности: Одржавање терморегулације уносом довољне количине течности, како пре, тако и у току трајања изложености повишеној амбијенталној температури, не осврћући се на субјективни осећај жеђи, уз избегавање алкохола и превише кафе и шећера

Исхрана: Узимајте мање, а чешће оброке. Избегавајте храну са високим садржајем протеина.
Одевање - одећа би требало да је од природних тканина велике порозности за ваздух, због олакшаног испаравања зноја и утицаја убрзаног ваздушног струјања у интимној зони;

Наранџасто: Опасни временски услови - временски услови пропраћени израженијим климатским појавама, које би могле да представљају ризик по здравље; повећана вероватноћа за наступање различитих манифестација топлотног стреса, нарочито код осетљивих популационих група (мала деца, труднице, стари, хронично оболели пацијенти). Под посебним ризиком су особе са нарушеним интегритетом свих слојева кожног ткива, т.ј. поремећајем механизма евапорације нагомилане топлоте (опекотине).

Мере личне заштите - представљају скуп мера које би требало да спроводи сваки појединац у циљу одржавања физиолошких механизама терморегулације. Оне се састоје у следећем:

Одећа би требало да је направљена од лаганих летњих материјала светле боје, а чија структура допушта пропустљивост ваздуха и омогућава успешније одавање топлоте

Редовна рехидрација у току целог дана, невезано за степен физичке активности или осећај жеђи
Уколико се ради о старијој популацији или незапосленима, све теже кућне послове (прање рубља, тепиха, завеса...) требало би обављати у хладнијој половини дана (јутро, вече). Без преке потребе, не би требало напуштати добро климатизован затворени простор за све време трајања повишене спољне температуре. Уколико је то неизбежно, обезбедити редовну рехидрацију у току боравка на топлом.
Посебну пажњу треба обратити на одржавање личне хигијене, затим на хигијенске услове у току прања воћа и поврћа као и на саму припрему хране, јер у условима када је организму неопходно беспрекорно функционисање система терморегулације, свака дехидрација, настала као последица алиментарне интоксикације праћене дијарејом, додатно би компликовало здравствено стање особе која је претрпела било које од наведених клиничких манифестација топлотног стреса.

Црвено: Веома опасни временски услови - озбиљно одступање микроклиматских и амбијенталних услова од оних у зони термалног комфора, што представља повећану вероватноћу за наступање тежих манифестација топлотног стреса, попут топлотног осипа, топлотног едема, топлотне синкопе, топлотних грчева, топлотног исцрпљења и топлотног удара.

Мере превенције:

Често мењање чисте и суве одеће, требало би примењивати, како као превентивну меру, тако и у случају већ дијагностикованог топлотног осипа.

Смањење интензитета физичке активности или скраћење времена изложености дејству повишене амбијенталне температуре;

Редовни унос течности (1 чаша воде/20 мин) у устаљеном ритму, без обзира на евентуално одсуство осећаја жеђи.

Појава топлотних едема горњих и доњих екстремитета превенира се регуларно обављеном аклиматизацијом на услове повишене спољне температуре ваздуха (промена климатских зона). До опоравка долази након боравка у хладнијем окружењу у трајању од 1 - 2 дана.
На сваку појаву конфузности, несвестице, изразито топле и суве коже потражити хитну лекарску помоћ.

Најновији број

11. јул 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa