Инфо

7. септембар 2018.7. сеп 2018.
Шећерна репа чека на њивама, јер нема камиона

Шећерна репа чека на њивама, јер нема камиона

На пољима широм Србије у току је вађење шећерне репе. Род са 45.000 хектара требало би да буде довољан за производњу четиристо хиљада тона шећера. За разлику од претходних година - када је највећи проблем била откупна цена - ове године то је недовољно камиона за транспорт репе до прерађивача.

Киша која пада ових дана зауставила је вађење шећерне репе и омогућила време за договоре превозника и прерађивача. Ипак, најзабринутији су произвођачи, у што нас уверавају у Пољопривредном предузећу "Златица".

"Ове године очекујемо род од шест и по вагона по хектару, а да бисмо то превезли потребно нам је око хиљаду камиона", каже Драган Васић директор ПП "Златица".

Жељко Симић, ауто-превозник из Шапца, објашњава: "Далеко је теже регистровати и радити посао који ми радимо, ови којима још није истекла регистрација, они којима је истекла пре месец дана, људи које ја познајем стоје, не могу да региструју јер им шасија није лепо офарбана и такве ситнице, а нико не пита да ли је камион технички исправан."

Драган Васић директор ПП "Златица" наводи да ако стоји дан-два, репа "калира" од пет до десет одсто, а ако стоји десетак дана - и до тридесет одсто.

"Имамо велики проблем са уговарањем транспорта", каже Ирена Стојановић, директорка Сировинског сектора фабрика шећера у Жабљу и Црвенки. "Превозници очекују повећање цене која није реална. Ми смо цене повећали за седамнаест одсто у односу на прошлу годину, и то они сматрају да је мало. Ми тај проблем не разумемо, јер смо исплатили повећане цене горива на домаћем тржишту и на то додали још дванаест одсто."

На питање да ли прети опасност да Србија већ наредне године остане без производње шећера, Петрос Гаминтзис, генерални директор компаније "Хеленик шугар" одговара:

"То је скоро и реалност, под овим условима како стојимо нећемо моћи да производимо, нити да сејемо шећерну репу нити да прерађујемо шећер. Прошле године смо шећер продавали по седамдесет динара ове године по четрдесет. То није могуће да издржи не само наша индустрија ни једна друга индустрија не може да издржи."

Једно је, ипак, сигурно - у наредна два месеца са њива у фабрике за прераду репе треба превести око три милиона тона слатког корена, зато се решење проблема хитно очекује.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa