Инфо

10. септембар 2018.10. сеп 2018.
Четврти Сајам органске хране у Шапцу

Четврти Сајам органске хране у Шапцу

Четврти сајам органске хране ће се одржати у уторак, 11. септембра 2018. године, од 10 до 20 часова у пешачкој зони у Шапцу на платоу испред старе Робне куће. Очекује се учешће од преко 20 излагача.
На предлог Покрета за Шабац Зелених Србије у марту прошле године у Скупштини града Шапца је усвојена Декларација о органској производњи која је прогласила територију града Шапца за подручје на којем ће се снажно стимулисати развој органске пољопривредне производње и доступност органских пољопривредно-прехрамбених производа широком слоју становништва. Затим је почетком јула почела са радом Органска пијаца у Шапцу на којој сертификовани органски произвођачи не плаћају годишњи закуп и дневну пијачарину, а крајем августа је организована прва у низу едукација из области органске производње за органске произвођаче који желе да сертификују своју производњу, као и за пољопривреднике који су заинтересовани за прелазак на овај концепт пољопривредне производње.
Развој органске производње је веома значајан због смањења загађења животне средине, заштите здравља становништва, стварања бране за гајење генетички модификованих организама и очувања прехрамбене независности државе. Потребно је да се органска производња што брже развија, да што више конвенционалних произвођача преорјентише своју производњу у органску и зато су у буџету града Шапца у овој години издвојена средства која ће се, преко Одељења за пољопривреду, користити за подршку у набавци семенског материјала, сертификацији производње и едукацији из ове области. Ове мере су дале свој ефекат, па смо ове годие добили и првог сертификованог органског произвођача у нашем крају.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa